Preklapljanje med programi

Iz MaFiRaWiki

Če je odprtih več programov ali dokumentov, lahko namizje hitro postane preveč natrpano z okni. Včasih je težko slediti vsem odprtim oknom, saj lahko nekatera okna deloma ali v celoti prekrivajo druga. Preklop med programi oz. okni izvedemo na enega od naslednjih načinov:


  • Uporaba opravilne vrstice

Vsako okno ima svoj gumb v opravilni vrstici. Za preklop v drug program, kliknemo njegov gumb v opravilni vrstici. Okno se pojavi pred drugimi in postane aktivno okno, torej okno, v katerem trenutno delamo. Da bi lažje ugotovili, za katero okno gre, pokažemo na njegov gumb v orodni vrstici. Ko pokažete na gumb v opravilni vrstici, se prikaže miniaturni predogled okna. Ta predogled je najbolj uporaben, če okna ne prepoznamo samo po njegovem naslovu.

Slika:Preklapljanje 1.jpg


  • Uporaba kombinacije Alt+Tab

V prejšnje okno preklopimo tako, da pritisnemo tipki Alt in Tab, za krožno pomikanje po vseh odprtih oknih na namizju, držimo tipko Alt in pritiskamo Tab. Za prikaz izbranega okna spustimo tipko Alt.

Slika:Preklapljanje 3.png


  • Uporaba 3D-preklapljanja Aero

3D-preklapljanje Aero razporedi okna v tridimenzionalen prikaz, da lahko hitro preklapljamo med njimi. 3D-preklapljanje odpremo tako, da držimo tipko z logotipom sistema Windows na tipkovnici in pritisnemo Tab. Okna se prikažejo v tridimenzionalnem prikazu. Med prikazanimi okni se premikamo z vrtenjem kolesca miške ali s smernimi tipkami. Želeno okno izberemo tako, da kliknemo nanj z miškinim kazalcem ali pa želeno oknu pripeljemo na prvo mesto in spustimo tipko z logotipom Windows.

Slika:Preklapljanje 2.jpg

Osebna orodja