Pospešimo delovanje računalnika

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Kako lahko pospešimo delovanje računalnika?


S časom se delovanje računalnika nekoliko upočasni, vendar lahko, z uporabo nekaj brezplačnih programov ter peščico trikov pospešimo njegovo delovanje.

Pred začetkom »čiščenja« računalnika je priporočljivo, da izdelamo varnostno kopijo podatkov, saj jih lahko v, primeru da se nam pri delu kaj zalomi, zelo hitro obnovimo. Varnostno kopijo izdelamo na naslednji način: Start/ vsi programi/ pripomočki/ sistemska orodja/ varnostno kopiranje. Nato sledimo navodilom čarovnika.

Defragmentacija trdega diska

S časom postanejo datoteke razdrobljene po celem disku. To se kaže predvsem kot dolgotrajno mletje trdega diska, saj mora operacijski sistem delce datoteke iskati po celem disku. Operacijski sistem Windows vsebuje program za defragmentacijo diska. Zaženemo ga, tako da z desnim miškinim gumbom kliknemo na disk/ lastnosti/ orodja/ defragmentacija. Kliknemo gumb defragmentiraj.

Slika:Defragmentacija diska.Png

Brezplačni programi za defragmentacijo diska:

  • Smart Defrag 1.02 [1]
  • Auslogic Disk Defrag [2]
  • JkDefrag [3]
  • Defraggler [4]

Defragmentacija registrskih in odstranjevalnih datotek

Operacijski sistem Windows zaklene sistemske datoteke, zato je njihova defragmentacija nemogoča. Na pomoč nam priskoči brezplačni program PageDefrag. Ko imamo program enkrat shranjen na računalniku, zaženemo datoteko pagedfrg.exe ter izberemo defragmet an next boot. Defragmentiranje sistemskih datotek se bo izvedlo ob naslednjem zagonu računalnika.

Slika:Defragmentacija registrskih datotek.Png

Skriti procesi

Na računalniku se odvija kar nekaj skritih procesov, ki jih navaden uporabnik ne opazi. Nekateri izmed njih so potrebni, drugi le upočasnijo delovanje računalnika. Do skritih procesov pridemo na naslednji način: start/ zaženi/ msconfig. Msconfig je standardno Microsoftovo orodje, ki določa, kateri programi se zaženejo ob zagonu računalnika.

Slika:S procesi.Png


Napake na trdem disku

Disk je razdeljen na sektorje, ki se ob vsakodnevni uporabi računalnika poškodujejo. Večino napak lahko popravimo na naslednji način. Z desno miškino tipko kliknemo na disk/ lastnosti/ orodja/ preglej. Označimo kvadratka (Samodejno popravi napake v datotečnem sistemu, Poišči poškodovane sektorje in jih poskušaj popraviti)/ zaženi. Sistem bo javil, da pregledovanje ni mogoče, zato se bo pregled izvršil ob ponovnem zagonu. Potrdimo izbiro in ponovno zaženemo računalnik.

Slika:Trdi disk napake.Png


Odstranimo začasne datoteke

Med uporabo računalnika se na trdem disku pojavijo razne namestitvene datoteke, internetna zgodovina, piškotki ipd. Večinoma je to nepotrebna navlaka, ki jo lahko brez skrbi izbrišemo. Ker se navlaka nahaja na različnih mestih trdega diska, je prikladno uporabiti program, ki postori vse na enem mestu. Tak program je CCleaner. Odvečne datoteke odstranimo s klikom na Run cleaner.

Slika:Zacasne datoteke.Png

CCleaner [5]

Čiščenje registra

Register je datoteka, ki hrani podatke o konfiguraciji sistema in uporabniških programih. Nastavitve so shranjene v obliki ključev. Vsak ključ ima ime in hrani določeno nastavitev. Sčasoma se velikost registra poveča, zato se delovanje računalnika upočasni. Ponovno nas iz zadrege reši CCleaner. Čiščenje registra opravimo s klikom na gumb Registry/ Scan for Issues/ Fix selected Issues …/ Fix all selected Issues.

Slika:Ciscenje registra.Png


Znebimo se spayeare-a in druge podobne navlake

Omenjeni programčki med brskanjem po internetu zbirajo uporabnikove koristne informacije (gesla ipd.). Nezaželjene programske opreme se znebimo z odličnim programom Spaybot Search & Destroy. Sama uporaba programa je zelo preprosta. Za začetek pregledovanja sistema kliknemo Preišči in uniči. Ko sistem konča pregledovanje, izberemo popravi izbrane težave.

Slika:Spyware.Png </br>

Spybot-Search&Destroy [6]

Zbrišemo nepotrebne igre in programe, ki jih ne potrebujemo

Upoštevajmo naslednje pravilo: če določene igre ali programa nismo nikoli uporabljali, jo iz računalnika lahko odstranimo. Z odstranjevanjem neuporabnih programov pridobimo na disku tudi nekaj dodatnega prostora. Za pravilno odstranjevanje programov gremo na nadzorno ploščo/ dodaj odstrani programe. Izpiše se seznam vseh programov, ki so na računalniku. Za pravilno odstranitev programa kliknemo na gumb odstrani in sledimo navodilom.

Slika:Odstrani programe.Png


Namestimo si protivirusni program

Upoštevajte pravilo, da je na računalniku lahko istočasno nameščen le en protivirusni program.
Brezplačna protivirusna programa:

  • avast! 4 Home Edition [7]
  • AVG Anti-Virus Free 8.0 [8]


Ostali brezplačni programi, ki omogočijo hitrejše delovanje računalnika:

  • SG TCP Optimizer – program za optimizacijo internetne povezave [9]
  • Free RAM Optimizer XP – avtomatična optimizacija spomina [10]
  • Programi na [11]
Osebna orodja