Pogovor:Znanstveniki

Iz MaFiRaWiki

Primož, kje si dobil ta seznam? Kako popoln je? Zelo dobra ideja. AndrejBauer 23:04, 17 december 2005 (CET)

To je iz Slovenske wikipedije. Ga bo treba še dopolnjevat.TomazPisanski 23:21, 17 december 2005 (CET)

Vsebina

Kazalci na MacTutor, etc.

Naredil sem vzorec Vzorec:MacTutor, ki pokaže na življenjepis matematika v arhivu MacTutor. To bi lahko pokazali pri Lahu, Plemlju in Vegi.

Zdaj bom naredil še vzorec za Mathematical Genealogy. Tja lahko pokažejo vsi doktorji matematike.TomazPisanski 23:27, 17 december 2005 (CET)

Znanstveniki na wikipediji

Predlagam, da se vsaj za tiste slovenske znanstvenike, ki so prisotni na slovenski (ali angleški) wikipediji in so na tem spisku, prenese osnovna informacija k nam, Sam sem prvi osnutek naredil za Iva Laha.TomazPisanski 14:05, 18 december 2005 (CET)

Prenos sem ni smiselen, bolj smiselna je interwiki povezava na strani, ki so že napisane. --PChott 14:16, 18 december 2005 (CET)
Se strinjam, da nima smisla kopirati podatkov med wikiji. Bom naredil interwiki za slovensko wikipedijo. Nasploh predlagam, da vodimo politiko, ki je zelo odprta do ostalih in se povezujemo, namesto da spravljamo stvari k sebi. AndrejBauer 15:19, 18 december 2005 (CET)
Na wikipediji so nekateri pudarki (vsaj pri Lahu) po mojem mnenju napačni. Zato bom zenkrat vseeno naredil to, kar sem obljubil. Če hočete, potem pošljite podatke nazaj. Bi se pa priporočal za Vzorec, ki bo povezal na wikipedijo.TomazPisanski 19:26, 18 december 2005 (CET)
Pa še tole: ne gre za gole kopije, ampak povzetke, za osnovno informacijo o najpomembnejših znanstvenikih, ki mora biti lokalna. Ostalo lahko povežemo z interwiki. TomazPisanski 23:20, 20 december 2005 (CET)
Nekaj bo treba narediti glede življenjepisov, oz. osnovnih podatkov. Iščemo prostovoljca, ki bi problem uredil sistemsko. TomazPisanski 08:25, 7 marec 2006 (CET)

Kdo naj ostane na seznamu?

Poasi bom reduciral seznam imen na tem spisku. Mislim, da ni morali ostati samo tisti posamezniki, ki imajo kazalec na kaksen medmrezni clanek (npr. Math Genealogy) ali pa na kaksno svojo relevantno publikacijo.TomazPisanski 22:12, 28 februar 2006 (CET)

Zamejci, področja

Vnesel sem večino doktorjev matematike, mlajše algebraike in funkcionalne analitike sem vnesel tudi v MathGenealogy Project. Imam dva predloga

  • da bi vnesli tudi slovence, ki so v tujini,
  • da bi zraven vsakega napisali tudi področje (recimo matematika, algebra ali fizika, osnovni delci ali uporabna matematika, biostatistika)

Vnesel sem tudi nekaj matematičnih statistikov/operacijskih raziskovalcev (Ferligoj, Košmelj, Stirn, V. Omladič). Ali se vnaša tudi bolj aplikativne statistike? (Recimo Košmeljeva ima štiri doktorande iz aplikativne statististike, na medicinski fakulteti v Mariboru obstajajo trije biostatistiki, itd.) Morebitni pozitivni odgovor še ne implicira, da bom jaz to vnašal. J. Cimprič 21:51, 1 marec 2006 (CET)

Dobro bi bilo tudi vnesti Univerzo, na kateri je bil opravljen doktorat. Manjka kar nekaj letnic rojstva. To bi morali tudi dopolniti.

Na naš seznam seveda lahko vnašamo tudi aplikativce, saj nismo vezani na ozko matematično polje. V Math Genealogy pa se vnaša le take, ki imajo svoje mentorje že v Math Genealogy. Podatke o doktoratih je mogoče deloma pridobiti iz COBISSa. TomazPisanski 23:21, 1 marec 2006 (CET)

MathGenealogy

  • Pri Math Genealogy sprejmejo tudi tiste, ki se nimajo vnesenih svojih mentorjev. Obstajajo situacije, ko je to smiselno. Recimo slovenskih statistikov se drugace ne bi dalo vnesti.
  • Zares zoprna stvar pri Math Genealogy so šumniki. Ko te prosi za potrditev vnosa, vse zgleda v redu,ko pa se stvar znajde v bazi je katastrofa. Najhuje pri mojih vnosih je recimo, da sta č in ž zamenjana, ko vnasajo drugi, pa za č,š in ž dobimo neke zmazke (ne verjamem, da vedno iste). Recimo ko sem vnašal študente od Šemrla, se prvič ni zgodilo nič, ker sem uporabil napačen zmazek za Š. Sedaj razumem, zakaj nekateri vnašajo imena kar brez strešic. Drug pristop je verjetno, da se nekdo resno pomeni z njimi. To so najbrž storili Srbi, saj vsi njihovi priimki zgledajo pravilno. Ali je pripravljen kdo to prevzeti. J. Cimprič 15:01, 11 marec 2006 (CET)
  • Ker je Pavesic doktoriral dvakrat, v Italiji in pri nas, je tudi vnesen dvakrat, ko pa sem dodal Smrekarja, se je pojavil samo na seznamu studentov enega Pavesica. J. Cimprič 07:50, 13 marec 2006 (CET)
  • Sklenil sem, da doktoratov iz pedagoske matematike ni smiselno vnasati v MathGenealogy, raje sem dodal povezavo na COBISS. To sem napravil tudi pri nekaterih statistikih. J. Cimprič 11:59, 22 april 2006 (CEST)
  • Povezave na MathGenealogy trenutno ne delujejo. Prosim za popravilo. J. Cimprič 19:32, 27 junij 2006 (CEST)

Kazalci na COBISS

Po novem bodo preka COBISS dosegljiva polna besedila doktoratov (in magisterijev), zato bi bilo pametno narediti vzorec v stilu Cobiss:RID=?????? in to dodati pri doktorjih matematike.J. Cimprič 13:04, 3 februar 2007 (CET)

Osebna orodja