Pogovor:Računalništvo 2 (FMF PRA)

Iz MaFiRaWiki

V navodila bi dodal še pojasnilo, da se člankov ne sme podvajati. Študentje sozačeli delati verzije člankov, ki že obstajajo. Predlagam, da raje prevzamejo obstoječe člankein jih izboljšajo (dodajo slike, prikažejo implementacijo v javi, itd.) AndrejBauer 23:09, 3 maj 2006 (CEST)

Vsebina

Težave s podvajanji člankov

Najprej se želim opravičiti predavatelju Lokarju in asistentu Jeršetu, ker se vtikam v njun predmet. A kot administrator skrbim za wiki in ta aktivnosti tega predmeta sestavljajo samo del tega wikija.

Naj pojasnim, v čem je problem. Študenti so začeli delati po več kopij člankov s skoraj enako vsebino. Nekaj primerov:

Verjetno je prišlo do kakega nesporazuma glede tega, kako naj bi bil wiki organiziran. Kolikor mi je znano, zdaj mislite, da obstajajo nekakšni "pojmi", ki so kratki članki, ki spadajo v Pojmovnik, poleg tega pa naj bi obstajali tudi daljši članki, ki bolj podrobno opisujejo strani. Vsaj po mojem razumevanju stvari to ni res.

Pojmovnik je v bistvu nekakšen ostanek iz začetkov razvoja tega wikija. S prof. Pisanskim imava nekoliko različna pogleda nanju. Jaz menim, da je pojmovnik ekvivalenten kazalu vseh člankov na wikiju, zato ga ne potrebujemo (ker kazalo itak imamo in se dela samo). Kakorkoli že, v nobenem primeru ne želimo imeti podvojeni člankov, to je dveh zelo podobnih člankov na isto temo.

Razumem, da ste študenti mogoče dobili navodilo od učitelja in asistenta, da počnete točno to, kar počnete (t.j. podvajate članek in si zmišljujete butasta imena za kopije člankov, glej primere zgoraj). Na žalost je pač tako, da ste poskusni zajčki in se vsi, vključno z mano in vašimi učitelji, še učimo, kako najbolje organizirati wiki. Vse to ni opravičilo, da se ruši strukturo in urejenost wikija. Študenti pri tem predmetu so prispevali že ogromno znanja in prav škoda bi bila, če bi bilo to znanje slabo organizirano.

Kot administrator zahtevam, da upoštevate, da ste samo en del wikija. Predlagam naslednja pravila (ki sem jih že napisal na spletno stran vašega predmeta, ampak jih veselo ignorirate).

Pravila za pisanje člankov

Člankov se ne podvaja
če je kdo že napisal članek, o katerem želite pisati vi, ne smete narediti svoje verzije enakega ali podobnega članka, ne glede na to, kakšna navodila ste dobili od svojega učitelja. Podvojeni članki so škodljivi, ker po nepotrebnem razdrobijo znanje na wikiju na kose, ki jih je težko sestaviti skupaj. Poleg tega boste v podvojenem članku po nepotrebnem izgubljali čas s pisanjem vsebine, ki jo je napisal pred vami že nekdo drug.
Članke ostalih ljudi lahko urejate
bistvo wikija je ravno v tem, da izboljšate že obstoječo vsebino. Če morate za domačo nalogo pisati o pojmu X in je nekdo že napisal članek o tem pojmu, mirne duše popravite in izboljšajte že obstoječi članek. Tako sodelovanje na wikiju spodbujamo. Popravljate lahko tudi članke svojih sošolcev. V tem primeru naj vsak, ki je kaj dodal k članku, pri vrhu članka doda še svoj zapis {{Student|ImeStudenta|Predmet}}. Nič hudega ni, če več študentov dela na enem članku. Sodelovanje je bistvo wikija.
Imena člankov morajo biti v ednini
praviloma (se pravi, razen, ko imate zelo dober izgovor) mora biti ime članka v ednini. Torej Lokalna spremenljivka in ne Lokalne spremenljivke ipd.
Splošna snov na izpitnih vprašanjih spada v ločene članke
če odgovarjate na izpitno vprašanje, ki sprašuje po kakšnem splošnem pojmu (na primer "Kaj je dedovanje?"), potem je primerno, da najprej naredite članek na to temo (na primer članek o dedovanju), nato pa kot odgovor na izpitno vprašanje napišete "Za odgovor glej članek X" (na primer X=dedovanje). Tako bodo tudi ostali uporabniki wikija, ki ne vedo za izpitna vprašanja pri predmetu Računalništvo 2, našli vaš prispevek. Če pa je izpitno vprašanje zelo specifično in ni zanimivo za splošno publiko (na primer "Pokaži, kako s hitrim urejanjem uredimo tabelo 8,1,3,9,2"), lahko odgovor napišemo kar na stran o tem izpitnem vprašanju.

Kako popraviti nastalo zmedo

  1. Poglejte, ali vaš članek krši pravilo o imenovanju ali o podvajanju in ustrezno ukrepajte.
  2. Če je članek slabo poimenovan, ga prestavite (glej naslednjo točko, kako se to naredi).
  3. Če članek podvaja vsebino že obstoječega članka, ga združite z že obstoječim člankom v smiselno celoto in podvojeni članek pobrišite (gumb "izbriši" pri vrhu strani).
  4. Naučite se prestavljati članke. Kar nekaj študentov je, ko sem jih prosil, da članek z neprimernim imenom preimenujejo, napisal nov članek s primernim imenom in starega pustilo. To je narobe. Za preimenovanje članka se uporabi gumb "prestavi" pri vrhu spletne strani.

Upam, da sem pojasnil, v čem je težava in da boste ustrezno ukrepali. Če se ne strinjate z mano, imamo na tem mestu prostor, v katerem lahko zadeve prediskutiramo. Rad bi slišal tudi mnjenje študentov. Danes sem se pogovarjal z Mojco Vaupotič in pogovor je bil zelo koristen, ker sva se oba naučila, kakšen pogled ima drugi na wiki. Lep pozdrav. AndrejBauer 00:37, 9 maj 2006 (CEST)

Mnenja

Strinjam se, da del problemov lahko izvira tudi iz tega, da ste študenti od mene dobili navodilo ..., da počnete točno to, kar počnete (t.j. podvajate članek in si zmišljujete butasta imena za kopije člankov, glej primere zgoraj). Nesporazum dejansko izvira iz različnih pogledov na to, kaj je pojmovnik. Glede na vzorec prispevkov v Wikiju, ki so bili prisotni, preden sem se odločil, da je sodelovanje v Wikiju lahko zelo dobra izkušnja za študente R2 in DIRI-ja in zato služi kot seminarska naloga, sem sklepal, da je MAFiRa Wiki dejansko dvoje. Pojmovnik (slovar) in ekcikopedija. V pojmovniku naj bi bili kratki, nekajvrstični opisi pojmov (z morebitnimi referencami na "polne" članke), v "enciklopediji" pa bolj detajlno opisane teme. In zato imate navodilo, da vpišete nekaj pojmov (krajši "slovarski" članki) in nekaj tem (daljši, "enciklopedični" članki. Seveda pa sem spregledal, da se bo potem zgodilo to, kar se je (članek Niz in članek Nizi) in se ne bo vedelo, ali gre za pojem ali daljši prispevek. In dejansko pri Niz Nizi vsaj po moje, ne gre za eno in isto temo. Prvotni prispevek Niz (trenutna različica gre res v smeri podvajanja, a mislim, da je potrebno vrniti prvotno obliko) govori o nizu na splošno, Nizi pa o realizaciji generičnega pojma niz z dvema razredoma v Javi. Za ta primer predlagam, da se članek Nizi preimenuje v npr. Nizi v Javi.

Kaj narediti na splošno, pravzaprav ne vem. Mislim, da se moramo domeniti ali bo pojmovnik kot taka obstajal ali ne in kaj pravzaprav pomeni. Do takrat pa načeloma za "moje" študente velja, da morajo pač pripraviti nekaj krajših, nekajvrstičnih, opisov in nekaj tem (daljših člankov). Pri tem pa se bomo vsi skupaj potrudili, da ne bo prihajalo do nepotrebnega podvajanja, predvsem pri imenih.

--Matija Lokar 09:10, 9 maj 2006 (CEST)

Možna rešitev

Naj še enkrat poudarim, da se vsi skupaj učimo, kako uporabljati wiki. Sodelovanje učiteljev in študentov pri predmetu Računalništvo 2 je za nas zelo dobrodošlo in se vam zahvaljujemo, da ste se podali v ta eksperiment. Prispevali boste dosti novega znanja, pa še na vas se bomo naučili, kako organizirati študentske prispevke. Torej, hvala!

Po mojem mnenju ta wiki ni hkrati pojmovnik in enciklopedija. To je nemogoča kombinacija, ki ne bo nikoli delovala. Res je, da smo prvotno razmišljali o nekakšnem pojmovniku, vendar je zelo slabo, če imamo dva članka na isto temo in je eden od njih le kratek opis. To bo vedno povzročalo težave. Zato sem mnenja, da je treba vedno napisati le en članek (ki ga po potrebi razbijemo na podčlanke, če je predolg). Dilemo s "pojmovnik" ali "enciklopedija" pa razrešimo tako, da je prvi odstavek članka praviloma kratek opis pojma (se pravi "pojmovnik"), čemur nato sledi daljši "enciklopedični" članek. Lahko bi celo imeli poseben vzorec, s katerim bi na začetek članka postavili opis pojma v lepo razvidni obliki. Kaj menite o tej rešitvi?

Zelo nasprotujem tudi množini v imenu članka. Torej je Nizi v Javi narobe in bi moralo biti kvečjemu Niz v Javi. Ampak tudi to je narobe, ker bi moralo biti Niz (Java). Razlog za to je, da ljudje iščejo gesla vedno v ednini v 1. sklonu. Torej, če bodo koga zanimali nizi v Javi, bo vtipkal "niz java". Če bo naslov članka "Nizi v Javi", ga iskalnik ne bo našel.

Podvajanje vsebine pa je evil evil zato, ker bodo ljudje vedno nehali iskati takoj, ko najdejo prvi članek na neko temo. Torej, če bo nekdo našel članek Dvojisko drevo, je malo verjetno, da bo šel pogledat še, ali je kje kak članek Dvojiško drevo.

Matija, ali je ok za študente, če jih več sodeluje pri enem članku (in se vsi podpišejo z {{Student|....}? Na primer, en študent napiše prvi odstavek, ki je kratek opis, drugi pa preosali del članka. Oba se podpišeta, iz zgodovine članka pa je itak razvidno, kdo je kaj naredil. Ali je to sprejemljiva strategija.

Študenti, kaj pa menite vi?

AndrejBauer 14:09, 10 maj 2006 (CEST)

Točno to - da je prvi odstavek pojmovnik - je bila tudi moja ideja. Mislim, da je tak delček na začetku koristen, ker pogosto želiš dobiti samo kratko razlago, zakaj pri določenem pojmu gre.

Vsekakor je čisto sprejemljivo (celo zaželeno), da več študentov sodeluje pri enem članku. Glede na to, da smo govorili o temah in pojmih in o "avtorstvu", naj velja, da je kot pojem mišljen krajši opis, ki je zaenkrat lahko še samostojen ali pa je začetni del daljšega članka. Avtor tega naj bi bil en sam študent, saj res ni smiselno govoriti o deljenem avtorstvu pri parih stavkih. Za temo pa načeloma velja, da je zahteva tako ali tako bila, da je vsak, ki o temi piše, avtor vsaj cca. 30% - 40% vsebine. Seveda so tisti % "na uč" in se ne mislim obešati nanje - gre le zato, da na koncu nekdo ne dopiše stavka ali dveh in trdi, da je sedaj on tudi avtor.

Z ostalim - ednina, dodatkom (jezik) pri določenih temah, se povsem strinjam in se mi zdijo lepe rešitve. Res pa je, da bi bilo lepo, da bi bili iskalniki malo bolj pametni in bi bolj upoštevali slovenščino ;-)) (no, vsekakor to gre, vprašanje pa je, kdaj bo(mo) to funkcionalnost dodali sistemu Wiki).

--Matija Lokar 09:23, 12 maj 2006 (CEST)

Osebna orodja