Pogovor:Operacijski sistemi in računalniška omrežja

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Nekaj pravil o pisanju

Najprej se vam vsem zahvaljujem za sodelovanje v našem wikiju. Hvaležni smo vsem, ki prispevajo k razvoju teh strani in samo s pomočjo vseh uporabnikov se bo lahko wiki razvil v kvalitetno vsebino. Kljub temu pa naj vas opozorim na nekaj pravil, ki jim poskušamo slediti:

  1. Članke iz wikija, ki ste jih napisali, bodo uporabljali tudi drugi, zato je bolje, da jih ne povezujete nazaj na vaš predmet, razen v primeru, ko je članek uporaben samo za vaš predmet. Na primer, če napišete članek o trdih diskih, ga bo gotovo uporabil še kdo, zato ne dajajte na konec povezave na vaš predmet. Itak bo članek povezan iz vašega predmeta.
  2. Gesla morajo biti v ednini. Pravilno je Vhodna enota in ne "Vhodne enote".
  3. Pri geslih, ki bi se lahko nanašala na več zadev, v oklepaj napišite kontekst (vendar ga izberite previdno, ne pretiravajte in najbolje je, da se v naprej dogovorite). Torej namesto "Kontrolno okno" naredimo Kontrolno okno (Windows), saj imajo tudi ostali operacijski sistemi kontrolno okno. V resnici je težko presoditi, kdaj je treba to narediti. Običajno se pokaže smiselnost oklepajev kasneje, ko že imamo nekaj člankov iz istega področja (v tem primeru Windows).
  4. Premajhne članke je smiselno združiti v enega, da niso preveč razdrobljeni. Nikjer ne piše, da mora ena oseba napisati celoten članek. Poanta wikija je prav v tem, da lahko sodelujemo! Torej lahko večje članke piše več ljudi, na primer vsak svoj razdelek.
  5. Ne uporabljate značk HTML, če no ni absolutno potrebno. Morda bi veljalo, da si na hitro ogledate Pomoč pri urejanju (dostopna kot povezava v okencu "navigacija" na levi), kjer imate pregledno tabelo osnovnih ukazov za urejanje.
  6. Pravno gledano je vsaka slika, ki jo poberete z interneta in za katero ne veste eksplicitno, da jo lahko prekopirate, ukradena. Da se ne bi spravili v godljo, moramo biti glede tega pozorni. Zaenkrat bi vas prosil, da pri pogovorni strani slike napišete, kje ste jo dobili. Tako bomo lahko preverili, ali je ok.

Če imate kakšna vprašanja, se lahko pogovirmo na tej pogovrni strani. Lep pozdrav, AndrejBauer 22:47, 19 september 2006 (CEST)

Andrej, ali lahko ta in podobna pravila preneseš na bolj vidno mesto. Predlagam, da gre to v pogovorno stran galvne strani (lahko kopija).TomazPisanski 22:33, 27 september 2006 (CEST)

"Jemanje" slik z interneta

Opazil sem, da ste uvozili v wiki že kar veliko slik. Še enkrat bi rad poudaril, da tega ne smete početi, če nimate dovoljenja za uporabo slike. Če najdete sliko na internetu kar na neki strani, potem nimate dovoljenja. Vem, da bi radi lepo opremili članke, a si ne želimo obnašati, kot da nam ni mar za pravice ostalih. Torej, prosim, ne vnašati slik kar tako, ko jih najdete na internetu. AndrejBauer 22:48, 21 september 2006 (CEST)

Najbrž lahko z domačim digitalcem posnamemo kakšen del račualnika in gs objavimo v našem MaFiRa. Slika ne bo čisto profesionalna, bo pa še bolj zanimiva. Tudi shemo je bolje sestaviti samostojno kakor pa kopirati z interneta.

Slike imajo večji pomen, če so podnaslovljene. Tako postenjo samostojne in so bralcu v veliko pomoč. TomazPisanski 23:34, 22 september 2006 (CEST)

Uporaba barv in slik

Lepo prosim, da se vzdržite oblikovanja besedila v HTML, kot je na primer nastavljanje barv, pisave, ipd. Dokler ne dobite malo izkušenj, urejajte besedilo z wiki ukazi (npr. * in # za naštevanje). Če bo vsak po svoje dodajal barve v wiki, bo vse kodrlajsasto. Itak je pravilni način za določanje stila spletne strani CSS in ne ad-hoc uporaba HTML značk. Najlepša hvala, AndrejBauer 23:28, 22 september 2006 (CEST)

Če bodo avtorji uporabljali stil, ki zelo odstopa od običajnega, bodo imeli uredniki veliko dela.TomazPisanski 23:37, 22 september 2006 (CEST)

Povezave

Misliti moramo tudi na povezave. Če iz ene strani prijadramo na drugo, se spodobi, da obstaja tudi kazalec nazaj. Tako bi moralo veljati v večini primerov. Vedno pa se najdejo izjeme.TomazPisanski 23:45, 22 september 2006 (CEST)

Kategorije

Vsak članek, ki nekaj velja, bi moral soditi vsaj v eno kategorijo. V tem primeru je najbrž najširša kategorija Računalništvo. Zdaj, ko je sorodnih člankov že veliko, bi pa lahko uvedli še kakšno ožjo kategorijo, npr. Operacijski sistem, Strojna oprema in Računalniško omrežje.¸ Osebno navijam še za splošnejšo kategorijo Pojmovnik, ki pa najbrž ne bo "preživela".TomazPisanski 23:45, 22 september 2006 (CEST)

Kaj pa vem glede Pojmovnika, vsakič me prepričaš, da je koristen :-) AndrejBauer 23:50, 22 september 2006 (CEST)

Posvetujte se s svojim učiteljem

Vaši prispevki so dobrodošli, a povzročajo veliko dela, ker večinoma izbirate neprimerne naslove člankov, kakor tudi neprimerno strukturo. Prosim vas, da se bolj podrobno posvetujete s svojim predavateljem glede pravil pisanja. Oglejte si tudi zgodovino sprememb na strani vašega predmeta, da boste videli, kako sem popravljal vaše članke. Iz tega bo morda bolj jasno, kaj je tisto, kar je treba popraviti.

Še enkrat poudarjam, da ta wiki ni uporabniški priročnik za Windows, ampak zakladnica znanja za univerzitetne študente. Zato še enkrat priporočam, da ne pište tako podrobnih navodil za delo z Windows. Raje razlagajte osnovne koncepte operacijskih sistemov in omrežij ter njihovo zgodovino, podrobnosti raznih operacijskih sistemov pa nas tu ne zanimajo. Škoda je, da zapravljate čas s pisanjem navodil, ki jih zna Microsoft itak napisati bolje in bolj pravilno. Sem pa prepričan, da so splošni članki na temo operacijskih sistemov in računalniških omrežij zelo dobrodošli. Hvala in lep pozdrav, AndrejBauer 22:34, 14 oktober 2006 (CEST)

Osebna orodja