Pogovor:Seznam/UrskaBerce

Iz MaFiRaWiki

Najprej bi vprašal, kakšni seznami pa niso linearni? Potem me pa tudi zanima, zakaj naj bi imel linearni seznam kot podatkovna struktura karkoli opraviti s kazalci, Saj imamo lahko linearne sezname v programskih jezikih, ki kazalcev sploh ne poznajo. Izjava, da "Uporaba linearnega seznama odpravlja slabosti sklada, vrste, tabele in drugih podatkovnih struktur saj do podatkov lahko dostopamo neposredno." je hkrati preveč enostranska in se napačna. Podatkovnih struktur ne moremo kar tako soditi za dobre in slabe. V nekaterih primerih se vrsta obnese bolje kot linearni seznam in obratno. Zato je nepravilno trditi kar vsepovprek, da je linearni seznam boljši. Napaka v izjavi pa je, da lahko v linearnem seznamu do podatkov dostopamo neposredno. To ni res. To ponavadi velja za tabele, v linearnem seznamu pa se moramo voziti po seznamu gor in dol, da pridemo do želenega elementa. Prosim, da se to popravi. AndrejBauer 22:27, 27 marec 2006 (CEST)

Vsebina

Linearni vs. verižni seznam

Malo sem pogledal po internetni litearaturi. V glavnem govorijo o dveh pojmih, ki jih nagovarja tale članek:

  1. linearni seznam (linear list), ki je v bistvu sinonim za seznam, le poudarja linearnost in preprečuje gnezdenje. Npr. izraz v Mathematici niso le linearni seznami, ampak so gnezdeni seznami (nested list), ker so lahko elementi v seznamu spet seznami.
  2. verižni seznam (linked list) pa govori že o implementaciji seznama ali kakšne druge podatkovne strukture s kazalci. Če sec strinjate, bom sčasoma poskusil oblikovati dva prispevka na to temo.TomazPisanski 09:38, 28 marec 2006 (CEST)

Načeloma imaš prav. Dejstvo pa je, da je vse, kar sem do sedaj videl napisano v slovenščini, uporabljalo izraz linearni seznam (za linked list). --Matija Lokar 17:37, 31 marec 2006 (CEST)


To je moja prva stran na wikipediji. Želela sem napisati osnovno definicijo in kot kaže zgrešila na celi črti. Strinjam se, da popravite članek. Hvala za opozorilo.(Božena Oblak)

Podvajanje?

Ali ta članek podvaja članek Seznam? Zdi se, da vsaj v neki meri. Prosim preglejte oba članka in premislite, kako bi ju najbolje združili. Ena možnost je, da bi imeli članka Seznam in Seznam (Java). Razmislite tudi, ali bi mogoče članka združili in nato naredili preusmeritev iz Linerani seznam v Seznam. V glavnem, tu gre za neko podvajanje, ki ga bi bilo dobro odpraviti. AndrejBauer 13:08, 11 maj 2006 (CEST)


Popravila sem ti, kar imaš znotraj značke

  1. , v prvih dveh primerih. Verjetno je lepše, če imaš samo en stavek v znački, da ni številčen. V drugih primerih pa popravi, da ne bo na začetku in na koncu prazna vrstica(v prvem primeru sem ti popravila).
  2.  
  3. Jelka Zupanec


Sem popravila, zdaj ni več praznih vrstic in je prostor lepo izkoriščen. Hvala za opozorilo!!UrskaBerce

Ne uporabljal HTML

Za naštevanje v wikiju se ne uporablja HTML značk <ul>...<li>...</li>...</ul>, ampak se našteva takole Primer naštevanja: * ena pika * dve piki * tri packe Prosim, da odtraniš HTML iz članka, kjer lahko shajaš brez njega. AndrejBauer 21:26, 13 maj 2006 (CEST)

Pisanje v wiki

Nekaj navodil za pisanje:

  • nikoli ne uporabljaj <br>. Če želiš nov odstavek, ga dobiš s prazno vrsto
  • nikoli ne uporabljal <ul> in <li>, to dobiš z zvezdicami, kot sem pokazal zgoraj
  • pred oklepajem je presledek, za oklepajem ga ni (torej takole), popravi povsod ( tako se pa ne piše ) .

Iz tvojega prispevka sem pobrisal neprimerno uporabo HTML. Prispevek lepo oblikuj, vendar brez dodajanja HTML. Hvala. AndrejBauer 21:37, 13 maj 2006 (CEST)


Hvala za vaše opozorilo, tako je res bolj pregledno, bom upoštevala. Hvala tudi za vaše popravke!! UrskaBerce

Grafika

Lepo si napisala, morda bi lahko samo še dodala grafično predstavitev dvojno povezanega linearnega seznama. EvelinaKudrevičius

Podvajanje s člankom Seznam

Ta članek in članek Seznam podavajata vsebino. Treba bi ju bilo združiti v en sam članek. AndrejBauer 11:33, 27 november 2006 (CET)

Osebna orodja