Pogovor:Izpitno vprašanje RAČ2PRA 11800

Iz MaFiRaWiki

V temle programu so pa komentarji zelo čudni, se mi zdi...Namesto "//Ali je 1.sin manjši" bi jaz zapisala: "//Ali je element manjši od 1.sina" , ... Naj me kdo popravi, prosim, če se motim! LP,--Skalan 22:39, 7 februar 2007 (CET)

Prav imaš. Pogoj je narobe. Preverjamo, če je prvi (in drugi in tretji) sin večji (takrat ni kopica). Komentarje sem popravil --Matija Lokar 10:55, 8 februar 2007 (CET)--

In še nekaj me zanima, če mi lahko kdo prosim pomaga : Zakaj pri trojiški kopici elementa z indeksom 0 ne smemo izpustiti? In zakaj tega pogoja ni pri dvojiški kopici? Hvala! Se opravičujem, če bi to morala že vedeti:-) --Skalan 23:07, 7 februar 2007 (CET) P.s.Nebi moral biti vhodni podatek v programu tabela?

Res je, metoda mora imeti kot parameter tabelo. Poleg tega metoda ni čisto prva - v kodi sem označil, da še nekaj manjka.

Kar se pa indeksa 0 tiče - s tem "dodatkom" je pač naloga malo drugačna. Tako kot lahko dvojiško kopico shranimo v tabelo od 0 (in ne od 1) dalje, bi to lahko naredili tudi za trojiško. Samo formule za relacije oče - sin so potem drugačne!! Če torej gledamo strogo formalno, je odgovor napačen, saj bi morali koren dati v elt[0], njegovega prvega sina v elt[1], drugega v elt[2], ... in formule so seveda potem drugačne. Poanta vsega pa je, da se tega zavedate in veste, kaj naredimo s tem, če indeks 0 spustimo in kaj, če ga ne. --Matija Lokar 10:55, 8 februar 2007 (CET)

Kaj pa manjka v kodi? Kaj paše v tisto vrstico?:-) Če bi metodo postavili malce drugače in bi preverjali, če so VSI trije sinovi manjši (torej prvi IN drugi IN tretji), a bi tudi v tem primeru nekaj manjkalo? lp,--Skalan 21:44, 22 februar 2007 (CET)

Kaj manjka: to, da ne preveri VSEH sinov. Predzadnji in zadnji se lahko "izmuzneta kontroli" (in morda še kdo). Narišite si situacijo, ko "zadnji" nima obeh bratov.

In če namesto ALI uporabimo IN v pogoju, bo stvar skoraj zagotovo narobe. Namreč, da stvar NI kopica je dovolj, če obstaja vsaj en sin, ki ni ok! --Matija Lokar 12:30, 8 marec 2007 (CET)

Osebna orodja