Požarni zid (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Požarni zid (angleško firewall) je strojna ali/in programska oprema za varovanje računalnika, ki preprečuje nepooblaščeno vstopanje v računalnik, omejuje pa tudi promet iz njega. Požarni zidovi lahko tudi zamaskirajo identiteto računalnika, da zlonamerni računalniški zanesenjaki, ki želijo raziskati ali pregledati vaš računalnik, ne dobijo takih vrst informacij, ki bi jih zlahka napadli.

Prednost programskih požarnih zidov je običajno v enostavnejši uporabi, predvsem pa je razlika v ceni. Medtem ko za domačo uporabo obstajajo brezplačni požarni zidovi, so strojni običajno precej dragi, vendar pa precej hitrejši in tako omogočajo večjo prepustnost. Ti so primerni za podjetja in ustanove z več računalniki.

Kakšno je tveganje tehnologije DSL ali kabelskega modema?

Če imate prek kabelskega modela ali modema DSL neprestano povezavo z internetom, tvegate več, saj računalnik ni premikajoča se tarča. Primer: kadar uporabljate povezavo na klic, dobi vaš računalnik vsakič drug omrežni naslov; če pa uporabljate DSL ali kabel, imate statični omrežni naslov. Če izkoriščate prednosti neprekinjene povezave, je računalnikov naslov še lažje dostopen zlonamernim zanesenjakom. Prav tako tvegate pri souporabi internetne povezave; tisti v vaši soseščini z isto kabelsko storitvijo lahko nepooblaščeno pridejo v vaš računalnik, če niste zaščiteni s požarnim zidom.

Omogočanje ali onemogočanje požarnega zidu internetne povezave v operacijskem sistemu Windows XP

1. Dvokliknite Omrežne povezave.
2. Kliknite klicno, LAN ali hitro internetno povezavo, ki jo želite zavarovati, nato pa na seznamu Omrežna opravila kliknite Spremeni nastavitve te povezave.
3. Na kartici Dodatno v okvirju Požarni zid internetne povezave izberite nekaj od tega:
- če želite omogočiti požarni zid internetne povezave, potrdite potrditveno polje Zaščiti moj računalnik in omrežje z omejevanjem ali preprečevanjem dostopa do tega računalnika prek interneta;
- če želite onemogočiti požarni zid internetne povezave, počistite potrditveno polje Zaščiti moj računalnik in omrežje z omejevanjem ali preprečevanjem dostopa do tega računalnika prek interneta.
Osebna orodja