Paket

Iz MaFiRaWiki

(Preusmerjeno iz Paketi)

Paketi predstavljajo nekakšne knjižnice, v katerih so shranjene kode sorodnih razredov,ki nam omogočajo smiselno ureditev velikih skupin razredov, kateri so v veliki meri že izdelani s strani posameznikov in podjetij.

Programski jezik Java vsebuje kar nekaj osnovnih paketov, ki so jih izdelali v podjetju SUN. Imena paketov so najpogosteje povezana z ukazi. V skoraj vsakem večjem Javanskem programu opazimo ukaz import, ki omogoča uvažanje zunanjih ukazov oz. ukazov, ki so shranjeni v različnih paketih ukazov. Razredov zunanjih paketov ni potrebno uvažati, saj lahko ukaze zapišemo tudi na drugačen način - pred vsak objekt dodamo ime paketa oz. nadrazreda. Najbolj pravilna oblika uvažanja paketov pa je taka, da najprej uvozimo vse razrede in postopke, ki jih bomo potrebovali (to nam omogoča, da v samem programu izpustimo vse predpone - npr. java.awt). Namesto vseh razredov neke knjižnice (kar nam je omogočila zvezdica - npr. java.awt.*) lahko uvozimo le del paketa oz. razred, ki nas zanima (npr. le java.awt.Graphics).

Nekaj paketov v Javi:

  • paket java.applet - namenjen izdelavi programčkov,
  • paket java.io - omogoča uporabo vhodno-izhodnih ukazov,
  • paket java.awt - ukazi za delo z grafičnim vmesnikom,

Pakete pa lahko kreiramo tudi sami. Najpogosteje jih napolnimo z našimi, pogosto uporabljenimi postopki in spremenljivkami oz. razredi. Kreiranje je preprosto, saj v prvo vrstico datoteke z razredi zapišemo rezervirano besedo package, ki ji sledi ime paketa. Imena razredov sestavimo tako, da najprej zapišemo ime podjetja oz. osebe, ki je izdelala paket, nato pa zapišemo še ime paketa.

Glej tudi:

Vzpostavljeno iz "http://wiki.fmf.uni-lj.si/wiki/Paket"

Osebna orodja