Osnovno o virusih in protivirusnih programih

Iz MaFiRaWiki

V operacijskih sistemih so pogosto tudi luknje. Te luknje izkoriščajo zlonamerni programi: virusi, črvi in trojanski konji. Zato je pomembno dopolnjevanje OS z varnostnimi popravki. Učinkovito varovanje računalnika, zajema zaščito pred vsemi vsiljivci.

Pred virusi se branimo s protivirusnimi programi, požarnimi zidovi in s sprotnim nameščanjem popravkov programja. S tem se obvarujemo tudi pred vohunskim programjem.

Vohunska programska oprema se lahko v računalnik namesti brez uporabnikove vednosti vedno, kadar se povežete z internetom, in lahko vpliva na računalnik, kadar nameščate programe s CD-ji, DVD-ji ali drugimi izmenljivimi mediji. Lahko je programirana tudi tako, da se zažene v nepredvidenih trenutkih, ne le ob namestitvi.


Kaj je požarni zid?


Požarni zid je programska ali strojna oprema, ki preverja podatke iz interneta ali omrežja in jih blokira ali jim dovoli vstop v računalnik, odvisno od nastavitev požarnega zidu.

Požarni zid hekerjem ali zlonamerni programski opremi (kot so črvi) prepreči dostop do računalnika prek omrežja ali interneta. Požarni zid lahko tudi prepreči, da bi računalnik pošiljal zlonamerno programsko opremo drugim računalnikom.

Spodnja risba prikazuje delovanje požarnega zidu.

Slika:02_poz_zid.jpg

Osebna orodja