Opravilna vrstica

Iz MaFiRaWiki

Opravilna vrstica je dolga vodoravna vrstica, ki je po privzetih nastavitvah na dnu zaslona in je razdeljena na tri razdelke: gumb »Start«, srednji razdelek in območje za obvestila. Za razliko od namizja, ki ga lahko zakrijejo odprta okna, je opravilna vrstica skoraj vedno vidna.


Slika:Opravilna_vrstica_1.png


Gumb »Start«

Lociran je na skrajni levi strani opravilne vrstice in odpira meni »Start«. Glej poglavje Gumb Start in zagon programov.


Srednji razdelek

Prikazuje, kateri programi in dokumenti so odprti in omogoča hitro preklapljanje med njimi. Če je odprtih več programov ali datotek hkrati, se na namizju hitro nabere več odprtih oken. Ker se okna pogosto med seboj prekrivajo ali zavzamejo celoten zaslon, je včasih težko videti, kaj je pod nekim oknom, ali si zapomniti, kaj vse je odprto. Boljši pregled omogoča opravilna vrstica. Za vsak odprt program, mapo ali datoteko se v opravilni vrstici ustvari ustrezen gumb. Na gumbu je ikona, ki predstavlja odprti program. Če je odprtih več oken v istem programu, potem se gumbi grafično zvrstijo eden za drugim, da prihranijo prostor. Gumb aktivnega okna je v opravilni vrstici označen. Grafični prikaz slednjega je odvisen od izbrane teme v Windows 7. Preklop ali aktiviranje drugega okna se izvede tako, da v opravilni vrstici kliknemo gumb želenega programa. Če se z miškinim kazalcem postavimo na gumb, potem Windows nad opravilno vrstico pokaže pomanjšana odprta okna.


Slika:Opravilna_vrstica_2.png


Ta funkcija je možna le, če je v računalniku mogoče izvajati funkcijo Aero in če je aktivirana tema Windows 7. Želeno okno nato izberemo s klikom na njegovo pomanjšano sličico. Aktivno okno minimiramo tako, da kliknemo njegov gumb v opravilni vrstici. Okno izgine iz namizja, program se izvaja naprej v ozadju in ga prikličemo nazaj zopet s klikom na njegov gumb v opravilni vrstici. Drugi način minimiranja oken je klik na gumb – v zgornjem desnem kotu okna.


Območje za obvestila

Območje za obvestila je na desni strani opravilne vrstice. Prikazuje uro in datum ter ikone, ki sporočajo stanje nekaterih programov in nastavitev računalnika. Tipično tu najdemo stanje povezav, jezikovne nastavitve, glasnost, stanje baterije pri prenosnih računalnikih, varnostna opozorila in druge pomembne informacije. Vsebina je v veliki meri odvisna od nameščenih programov in uporabnikovih nastavitev. Ko postavimo kazalec miške na določeno ikono, se prikaže ime ikone ali stanje nastavitve.

Slika:Opravilna_vrstica_3.png


Če kazalec miške na primer postavimo na ikono za glasnost, se pokaže trenutna raven glasnosti v računalniku. Če se postavimo na ikono omrežja, se prikažejo informacije o tem, ali je vzpostavljena povezava z omrežjem ter informacije o hitrosti povezave in moči signala. Če v območju za obvestila dvokliknemo ikono, se po navadi odpre program ali z njim povezane nastavitve. Če na primer dvokliknemo ikono za glasnost, odpremo kontrolnike za glasnost. Če dvokliknemo ikono za omrežje, odpremo središče za omrežje in skupno rabo. Ikone v območju za obvestila prikazujejo tudi majhna pojavna okna (obvestila). Ta funkcija se uporablja za obveščanje o trenutnem stanju. Pojavno okno se pojavi, kadar želi program uporabniku nekaj sporočiti. Obvestilo se zapre tako, da kliknemo gumb zapri v zgornjem desnem kotu obvestila. Obvestilo po določenem času izgine samo. Windows redko ali nikoli uporabljene ikone po določenem času skrije sam in tako prepreči preveliko natrpanost območja za obvestila. Skrite ikone se prikažejo, če kliknemo na gumb »Prikaži skrite ikone«.

Osebna orodja