Ogled razstave Imaginary, Krakovski nasip, Ljubljana

Iz MaFiRaWiki

V okvirju seminarja ZMZ si bomo tokrat ogledali razstavo IMAGINARY na Krakovskem nasipu.

Razstava prikazuje čudovite matematične ploskve s sliko in formulo. Predstavljene so enostavne in zahtevnejše ploskve. Ob strani slike je prikazan detajl ploskve, ali ploskev, ustvarjena z izbiro drugačne vrednosti parametra a oziroma b, ali pa pogled na ploskev iz drugega zornega kota. Podrobnejša pojasnila o ploskvah najdemo na strani IMAGINARY (www.imaginary.org ).

Slike so pripravljene s programskim orodjem SURFER (imaginary.org/program/surfer), ki so ga razvili za interaktivno potujočo razstavo 'IMAGINARY - through the eyes of mathematics' ob priložnosti Year of Mathematics v Nemčiji, 2008. Razstavo je zasnoval nemški raziskovalni inštitut Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach (MFO), podprlo pa jo je nemško Zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave - Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF).

IMAGINARY se je razvil v odprtokodno organizacijo, ki vključuje platformo (www.imaginary.org). Podpira jo zasebna ustanova Klaus Tschira Stiftung.

SURFER je enostaven in prosto dostopen program, ki omogoča raziskovanje povezav med formulo in njeno podobo - med matematiko in umetnostjo, na interaktiven način. Sprehodite se lahko skozi galerijo ploskev, jih s spreminjanjem formule preoblikujete ali vpišete novo formulo in z vrtenjem občudujete nastale ploskve iz vseh zornih kotov. Več podrobnosti: imaginary.org/program/surfer.

Razstave, pripravljene z orodjem SURFER ter drugimi prosto dostopnimi programi platforme IMAGINARY open mathematics, so zaokrožile po vseh celinah.

Osebna orodja