Odjava in preklop med uporabniki (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Odjava

Postopek končevanja računalniške seje se imenuje odjavljanje. Odjavljanje konča sejo programa Windows za uporabnikov račun, vendar pa ostane računalnik vklopljen. Pomembno je, da se vsak uporabnik, ki preneha z delom na računalniku, obvezno odjavi iz računalnika, saj tako onemogoči dostop do njegovih osebnih informacij. V primeru, da to ne stori, lahko naključni uporabnik uporablja računalnik z njegovimi podatki v njegovem imenu. Vse posledice bodo bremenile uporabnika, ki se ni odjavil!.


Postopek za odjavo:

  • Izberemo gumb Start/Log Off (odjavi)
  • Prikaže se pogovorno okno Odjava iz programa Windows, kjer potrdimo možnost Log Off (Odjavi)


Slika:Odjava.jpg

Preklop med uporabniki

Windowsi XP omogočajo hitro preklapljanje med uporabniki, ki omogoča, da se več uporabnikov prijavi v svoj uporabniški račun, ne da bi odjavil prejšnje uporabnike. Torej, če želi nekdo drug delati na našem računalniku, mi pa s svojim delom še nismo končali ter ne bi želeli zapreti vseh programov in se seveda odjaviti, Windows XP ponujajo možnost, da je istočasno prijavljenih več uporabnikov in se med seboj le preklapljajo. Tako se naše delo in vsi odprti programi shranijo. Ko se ponovno preklopimo pod svojim imenom, lahko nadaljujemo z delom tam, kjer smo končali.


Postopek za preklop med uporabniki:

  • Izberemo gumb Start/Log Off (odjavi)
  • Prikaže se pogovorno okno Odjava iz programa Windows, kjer potrdimo možnost Switch User(Preklopi med uporabniki)

Če gremo v meniju Start na Nadzorno ploščo, kjer izberemo Uporabniški računi, se na dnu okna prikažejo imena trenutnih uporabnikov.


Možnost preklapljati med uporabniki imamo na voljo le, če je naš računalnik v delovni skupini. Če smo člani domene, možnosti preklopa nimamo na voljo.

Osebna orodja