Novosti v sistemu Windows 7 (glede na Windows XP, Windows Vista)

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Opravilna vrstica sistema Windows

Skočni seznami

S skočnimi seznami pridemo neposredno do dokumentov, slik, pesmi in spletnih mest , ki jih najbolj pogosto uporabljamo, preprosto tako da z desno tipko miške kliknemo gumb programa v opravilni vrstici. Skočne sezname najdemo tudi v meniju »Start« – kliknemo puščico zraven imena programa. Vsebina skočnega seznama je v celoti odvisna od programa. Na skočnih seznamih brskalnika Internet Explorer so prikazana pogosto obiskana spletna mesta. Windows Media Player 12 prikaže pogosto predvajane skladbe. Skočnemu seznamu dodajamo poljubne datoteke z enostavnim »pripnenjanjem«. V skočnih seznamih niso prikazane zgolj bližnjice do datotek. Včasih omogočajo tudi hitri dostop do ukazov za opravila, kot je na primer sestavljanje novega e-poštnega sporočila ali predvajanje glasbe.

Pripenjanje

V sistemu Windows 7 lahko najljubše programe »pripnete« kamor koli v opravilno vrstico in imate preprost dostop do njih. Razvrstite jih, tako kot želite, tako da jih kliknete in povlečete. Na skočne sezname v opravilni vrstici lahko pripnete celo posamezne dokumente in spletna mesta.

Predogledi v živo v opravilni vrstici

V sistemu Windows 7 lahko pokažemo na gumb opravilne vrstice in si v živo ogledamo predogled odprtih oken – vključno s spletnimi stranmi in videoposnetka v živo. Z miško se pomaknimo čez sličico in omogočimo predogled okna v polni velikosti, nato ga kliknemo, če ga želimo odpreti. V predogledih sličic lahko celo izberemo okna in začasno ustavimo predvajanje videoposnetka in pesmi, s čimer prihranimo čas.

Predogledi v živo v opravilni vrstici so na voljo le v izdajah Home Premium, Professional, Ultimate in Enterprise sistema Windows 7.

Windows Search

Iskanje v Windows 7 je hitreje. Iščemo lahko z vnosom besedila v iskalno polje v meniju »Start« in takoj se bo prikazal seznam ustreznih datotek v računalniku. Iščemo lahko z vnosom imena datoteke ali na podlagi oznak, vrste ali celo vsebine datoteke. Če želimo videti še več možnih ujemanj, v rezultatih kliknemo eno od kategorij, na primer Dokumenti ali Slike oziroma kiliknimo Več rezultatov. Iskalni pojmi so označeni.

Sistem Windows 7 je zasnovan tudi za iskanje po zunanjih trdih diskih, računalnikih v omrežju in knjižnicah. Pri prevelikemu številu zadetkov, lahko iskanje skrčimo po datumu, vrsti datotek in drugih uporabnih kategorijah.

Omrežje

S sistemom Windows 7 je vzpostavljanje povezave z domačim, službenim in brezžičnim omrežjem zanesljivo, zato lahko damo v skupno rabo svoje datoteke, brskamo po internetu in delamo praktično od koder koli.

Doma

Domača skupina je najpreprostejši način povezave računalnikov z nameščenim sistemom Windows 7 v domačem omrežju, tako da lahko omogočimo samodejno skupno rabo tiskalnikov in knjižnic (glasbo, videoposnetke, dokumente) z več drugimi osebami v domačem omrežju. Domači skupini se lahko pridružimo v poljubni izdaji sistema Windows 7, ustvarimo pa jo lahko le v izdaji Home Premium, Professional, Ultimate ali Enterprise.

V službi

Če želimo uporabljati računalnik v službi, se moramo povezati z domeno, ki je zbirka računalnikov v omrežju. Izdaje Windows 7 Professional, Ultimate in Enterprise so zasnovane tako, da omogočajo hitro in varnejšo povezavo z domeno. Sledimo čarovniku, ki zahteva vnos omrežnih pooblastil.

Pregled razpoložljivih omrežij

Z novo funkcijo »Ogled razpoložljivih omrežij« si ogledamo omrežja in se povežemo z njimi le z nekaj kliki. V opravilni vrstici preprosto kliknemo ikono omrežja, da prikažemo vse možnosti brezžičnih in žičnih omrežij – Wi-Fi, mobilno širokopasovno omrežje, omrežje na klic ali navidezno zasebno omrežje za podjetja.

Aero Peek, Shake in Snap

Peek

S funkcijo Aero Peek lahko skozi vsa odprta okna vidimo neposredno na namizje sistema Windows 7. Pokažemo na konec opravilne vrstice in tako odprta okna postanejo prosojna in razkrijejo vse skrite ikone in pripomočke. Če želimo hitro razkriti skrito okno, se pomaknimo na njegovo sličico v opravilni vrstici. Na namizju se prikaže samo želeno okno.

Shake (=Tresenje)

Če kliknemo na vrh podokna in stresimo miško, vsa odprta okna takoj izginejo, razen okna, ki smo ga izbrali. Če znova stresemo miško, se okna spet prikažejo.

Pripenjanje

Pripenjanje je hiter način za spreminjanje velikosti odprtih oken preprosto tako, da jih povlečemo na rob zaslona. Glede na to, kam povlečemo okno, ga lahko razširimo navpično, čez celotni zaslon ali pa ga postavimo ob drugo okno.

Domača skupina (HomeGroup)

Če povežemo dva ali več računalnikov, v katerih je nameščen Windows 7 v domačem omrežju, lahko omogočimo samodejno skupno rabo tiskalnikov in knjižnic predstavnosti ter dokumentov. Funkcija HomeGroup je zaščitena z geslom, kar zagotavlja popoln nadzor in zasebnost. Sami določamo kaj damo v skupno rabo in česa ne. Svoje datoteke lahko označimo tudi z možnostjo »samo za branje« in drugim omogočimo, da si jih ogledajo, vendar vanje ne morejo posegati.

Upravljanje naprav

Device Stage

Programski vmesnik Device Stage si lahko predstavljamo kot domačo stran strojne opreme: Ob priključitvi naprave v računalnik se prikaže meni priljubljenih opravil za priključeno vrsto naprave. Za večnamenski tiskalnik se bosta na primer prikazali možnosti tiskanja in optičnega branja. V prejšnjih različicah sistemov Windows sta bili slednji navadno prikazani v ločenih menijih.

Izdelovalci lahko prilagodijo Device Stage, tako da si za številne naprave lahko ogledamo informacije o stanju in možnosti menija, ki so prilagojene našemu modelu — vse do realistične fotografije.

Naprave in tiskalniki

V novi mapi »Naprave in tiskalniki« so prikazane vse nameščene naprave, ki so priključene na računalnik, kar omogoča priročen pregled tiskalnikov, glasbenih predvajalnikov, fotoaparatov, miške ali digitalnega okvirja za fotografije. Vanjo lahko dodamo tudi novo omrežno ali brezžično napravo in odpravljamo težave naprave ali tiskalnika.

Knjižnice

Knjižnice omogočajo preprosto iskanje datotek, razpršenih po računalniku ali omrežju, delo z njimi in njihovo razvrščanje. Knjižnica zbere elemente na enem mestu ne glede na to, kje so dejansko shranjeni.

Namizje

Windows 7 ponuja številne nove slike za ozadje. Hkrati pa tudi diaprojekcijo na namizju, ki prikaže izmenjujoči se niz slik.

Način sistema Windows XP

Novi način sistema Windows XP omogoča delovanje programske opreme Windows XP za poslovno okolje neposredno na namizju sistema Windows 7 (za razliko od Alta Viste). Način sistema Windows XP, ki je bil v prvi vrsti zasnovan za mala in srednje velika podjetja, je na voljo v obliki ločenega prenosa. Za način sistema Windows XP potrebujemo tudi programsko opremo za virtualizacijo, na primer navidezni računalnik s sistemom Windows (brezplačno na spletni strani družbe Microsoft).

Windows Defender

Windows Defender je prva obrambna linija za zaščito pred vohunsko in drugo neželeno programsko opremo. In v sistemu Windows 7 ga je bolj preprosto uporabljati, ponuja bolj preprosto obveščanje, več možnosti pregledovanja in ima manjši vpliv na učinkovitost delovanja računalnika. Nova funkcija, imenovana »čista namestitev« ponuja odstranjevanje vse zlonamerne programske opreme z enim klikom in Windows Defender je zdaj del Središča za opravila, celovitega mesta za ohranjanje nemotenega delovanja računalnika.

Šifriranje pogona BitLocker

Izboljšana funkcija BitLocker za sistem Windows 7 omogoča večjo zaščito vsega, tudi dokumentov in gesel, tako da šifrira celotni pogon, na katerem so nameščeni sistem Windows in vaši podatki. Če je funkcija BitLocker vklopljena, se vse datoteke, ki jih shranimo v zaščiteni pogon, samodejno šifrirajo. BitLocker To Go, nova funkcija sistema Windows 7, omogoča zaklepanje prenosne naprave za shranjevanje, kot so pogoni USB in zunanji trdi diski.

Starševski nadzor

Starševski nadzor omogoča omejitev časa, ki ga otrok lahko preživi pred računalnikom, pa tudi programe in igre, ki jih lahko uporablja (in kar je morda še pomembnejše, kdaj jih lahko uporablja). S starševskim nadzorom v programu Windows Media Center lahko blokiramo tudi dostop do spornih TV-nadaljevank in filmov.

Izboljšave za učinkovitejše delovanje

Spanje in vnovični zagon

Windows 7 zasnovan za hitrejši prehod v način spanja, hitrejši ponovni zagon in hitrejšo ponovno vzpostavitev povezave z brezžičnim omrežjem.

Iskanje

V sistemu Windows 7 se rezultati iskanja prikažejo hitreje. Občutno hitrejša sta tudi razvrščanje in združevanje rezultatov iskanja.

Naprave USB

Ko prvič priključimo prenosni pomnilniški ključek ali drugo napravo USB, jo Windows 7 pripravi le v nekaj sekundah.

Windows 7 zagotavlja skrite popravke, s katerimi lahko povečamo hitrost in učinkovitost delovanja računalnika. Porabi manj pomnilnika v načinu nedejavnosti in manj grafičnega pomnilnika pri zagonu in preklapljanju oken. Prav tako omogoča zagon storitev v ozadju, na primer tehnologije Bluetooth, a le, ko jih potrebujemo.

Če primanjkuje prostora v pomnilniku, lahko ReadyBoost pospeši računalnik, tako da uporabi prostor za shranjevanje na večini pomnilniških ključkov USB in pomnilniških karticah.

Upravljanje porabe

Sistem Windows 7 deluje z manjšim številom dejavnosti v ozadju, tako da procesor računalnika ne dela s polno močjo in zato porablja manj energije. Med druge novosti sodijo predvajanje DVD-jev z manjšo porabo, samodejna zatemnitev zaslona, izklop vrat, ki niso v uporabi, in natančnejši indikator življenjske dobe baterije prenosnika.

Windows Media Center

Program Windows Media Center podpira več svetovnih TV-standardov in kartic, vključno z digitalnimi in HD-viri. Predvaja tudi več priljubljenih oblik zapisa zvoka in videa – vključno z 3GP, AAC, AVCHD, MPEG-4, WMV in WMA. Podpira tudi večino datotek AVI, DivX, MOV in Xvid. Tako uporavnik lahko posname televizijske oddaje v visoki ločljivosti, posluša skladbe, pokaže svoje fotografije in uživa v spletnih oddajah.

Windows Live Movie Maker

Tako Alta Vista kot tudi Windows 7 ponnujata funkcijo Windows Live Movie Maker, ki omogoča izdelavo filmov iz fotografij in videov. Lahko dodajamo posebne učinke, prehode, zvok in napise.

DirectX 11

Sistem Windows 7 vsebuje novo različico tehnologije DirectX, ki poskrbi za tridimenzionalne učinke in zvočno kuliso. Tehnologija je zasnovana za večjo učinkovitost, izkoristek moči današnjih večjedrnih procesorjev in za združljivost s prefinjenimi tehnikami senčenja in teksture barv v igrah, npr. mozaično razporeditvijo.

Predvajaj v

Predvajanje, nova funkcija sistema Windows 7, olajša predvajanje glasbe in videoposnetkov v drugih osebnih računalnikih, televizorjih ali glasbenih predvajalnikih v domačem omrežju. Z desnim gumbom miške kliknemo posnetke, ki jih želimo slišati, ali pa jih dodajamo na seznam predvajanja programa Windows Media Player 12.

Oddaljena pretočna predstavnost

Oddaljena pretočna predstavnost omogoča dostop do celovite knjižnice programa Windows Media Player 12 prek interneta.Če imamo Xbox 360 pa lahko tudi pošljemo posnete televizijske oddaje, videoposnetke in fotografije iz svojega računalnika v televizor. Z uporabo funkcije Predvajaj je omogočeno tudi pretakanje v stereonapravo ali televizor.

Windows Touch

Pomik miške: Ob združitvi sistema Windows 7 in zaslona na dotik lahko brskamo po spletnih časopisih in albumih fotografij ter izbiramo datoteke in mape zgolj s prsti. Sistem Windows 7 je prvi v seriji sistemov Windows, ki v celoti izkorišča tehnologijo večkratnega dotika (v Slikarju lahko s prsti celo slikamo).


Pregled novosti v tabeli

Poenostavi vsakdanja opravila Windows XP Windows Vista Windows 7

✓+ = izboljšano

Funkcije
Lažje izvajanje več opravil hkrati. ✓+ Opravilna vrstica sistema Windows
Klepet in skupna raba z brezplačnimi programi za fotografije, e-pošto in pošiljanje neposrednih sporočil. Windows Live Essentials
Preprostejše in varnejše brskanje po spletu. Internet Explorer 8
Hitro iskanje datotek in programov. Windows Search
Odpiranje najpogosteje uporabljenih programov s klikom ali dvema. Skočni seznami
S samo tremi kliki se povežite s katerim koli razpoložljivim omrežjem. Ogled razpoložljivih omrežij
Hitrejše krmarjenje med več odprtimi okni. Aero Peek, Shake in Snap
Preprosta skupna raba datotek, fotografij in glasbe v vašem domačem omrežju. Domača skupina
Uporaba enega tiskalnika za tiskanje iz katerega koli domačega računalnika. Domača skupina
Izboljšano upravljanje tiskalnikov, fotoaparatov in drugih naprav. Device Stage
Preprosto razvrščanje velikega števila datotek, dokumentov in fotografij. Knjižnice za Windows
Deluje, kot si želite Windows XP Windows Vista Windows 7

✓+ = izboljšano

Funkcije
Prilagodite namizje svojim željam z dodatki, temami in ozadji. ✓+ Namizje
Bolj varno vzpostavljanje povezav s službenimi omrežji. ✓+ Pridružitev domeni
Povsem združljiv s 64-bitnimi računalniki. 64-bitna podpora
Zaženite poslovne programe sistema Windows XP. Način sistema Windows XP
Vgrajena zaščita pred vohunsko programsko opremo in drugo zlonamerno programsko opremo. ✓+ Windows Defender
Pomaga ohranjati zasebnost in varnost vaših podatkov. ✓+ BitLocker
Nadzorujte in spremljajte otrokovo uporabo računalnika. Starševski nadzor
Zasnovane za hitrejši preklop v stanje mirovanja in iz njega. Izboljšave učinkovitosti delovanja
Izboljšano upravljanje porabe za daljšo življenjsko dobo baterije. Upravljanje porabe
Odpira nove možnosti Windows XP Windows Vista Windows 7

✓+ = izboljšano

Funkcije
Gledanje in snemanje televizijskih oddaj na računalniku. ✓+ Windows Media Center
Hitro ustvarjanje in skupna raba videoposnetkov in diaprojekcij. Windows Live Movie Maker
Kupite igre z najbolj realistično grafiko in živo večpredstavnostno tehnologijo. DirectX 11
Predvajanje glasbe, fotografij in videoposnetkov prek drugih naprav v vašem domu. Predvajaj v
Povežite se s predstavnostno knjižnico vašega domačega računalnika, ko ste na poti. Oddaljena pretočna predstavnost
Dotaknite in tapnite, namesto da pokažete in kliknete. Windows Touch
Osebna orodja