Navidezni spomin/ubunto

Iz MaFiRaWiki

Ubunto naredi particijo swap, ki jo uporablja za navidezni pomnilnik. Ustvari jo ob namestitvi sistema in je v urejevalniku map (npr. Dolphin) ni videt.

Preverjanje

Če želimo pogledat velikost navideznega pomnilnika v Ubuntu moramo zagnati aplikacijo Disc Utility. Žal dobimo samo okvirno vrednost, ker je verjetno napaka v predponah.

  • Aplikacijo Disc Utility najdemo pod System --> Administration --> Disc Utility
Disc Utility
  • Odpre se nam novo okno. V levem delu okna izberemo disk (Hard drive). Opazimo, da ima particija velikost 16 GB še dodatno 535 MB swap particije (odstopanja v vrednosti so posledica različnega preračunavanja predpon – desetiška ali binarna predpona).
Disc Utility okno

Spreminjanje

Z ukazno lupino ali z programom GParted particije Editor pa lahko tudi spreminjamo njeno velikost. Program je potrebno namestit, ker se ne naloži z osnovno distribucijo.

  • Nato ga najdemo pod SystemAdministration - GParted particije Editor.
GParted
  • Nato v novo odprtem oknom vpišemo administratorsko geslo, saj bomo spreminjali nastavitve sistema.
geslo
  • Odpre se aplikacija. Vidimo koliko imamo partici. V tem primeru imamo eno sistemsko in eno swap particijo, ki ji je sistem ob nastavitvi sistema dodelil velikost 510 MB in jo tudi samodejno naredil.
GParted particije
  • Particijo swap lahko zmanjšamo ali povečamo, če imamo možnost. To naredimo z desnim klikom na želeni particiji ali s klikom na želeno particijo in nato kliknemo Partition v menijski vrstici.
GParted nastavljanje partici
  • Sistem nam ne dovoli, da spreminjamo particijo na kateri je nameščen sistem (ključek pred imeno particije). Lahko pa spreminjamo swap particijo. Izberemo opravilo in sledimo možnostim. Ko nastavimo želeno še poženemo, da se spremembe res zgodijo (kliknemo na zeleno kljukico pod menijsko vrstico).
GParted konec urejanja
Osebna orodja