Navidezni spomin

Iz MaFiRaWiki

Navidezni spomin je način, kako operacijski sistem predstavi različna pomnilniška mesta, kot bralno-pisalni spomin (RAM). Tega je običajno v fizični obliki manj, kot ga uporabljamo/potrebujemo za delovanje aplikacij. Razvit je bil za večopravilne operacijske sisteme.

Pri navideznem spominu se izkorišča hiter pomnilnik RAM (fizična komponenta) in cenejši, večji, a počasnejši pomnilnik ROM (trdi disk, USB-ključki, pomnilniške kartice...). Ko se zažene aplikacija je potrebno veliko podatkov prenest v delovni pomnilnik (RAM). Velika večina teh podatkov se ne uporablja veliko ali pa se sploh ne uporabijo več med delovanjem aplikacije. Navidezni spomin poskrbi, da se taki podatki prenesejo na počasnejši pomnilnik, tako da je hitrejši pomnilnik (fizični RAM) sproščen in ga lahko uporablja kak drugi proces ter s tem pospeši delovanje aplikacije oziroma celotnega sistema.

Prav tako se navidezni spomin na pomnilniku ROM uporablja za zapisovanje vsebine RAMa pri hibernaciji sistema in služi za pomoč pri obuditvi sistema po »nenadnem izklopu«.


Velikost navideznega spomina WINDOWS 7

Velikost navideznega spomina WINDOWS xp

Velikost navideznega spomina Ubunto

VIRI

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_memory

http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/What-is-virtual-memory

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

Osebna orodja