Nastavitve zaslona

Iz MaFiRaWiki

Nastavitve zaslona se nahajajo na povezavi Zaslon v nadzorni plošči (če je izbran pogled Male ikone ali Velike ikone ). V primeru, da so elementi v nadzorni plošči razporejeni po zvrsteh, se povezava Zaslon nahaja v skupini Strojna oprema in zvok. S klikom na povezavo Zaslon se odpre okno za nastavitve zaslona.

Vsebina

Velikost besedila in drugih elementov

V osnovnem oknu določimo velikost besedila in ostalih elementov na zaslonu. Izbiramo lahko med tremi možnostmi. Privzeto je izbrana velikost Manjše - 100%. Poljubno velikost besedila in ostalih elementov določimo s klikom na povezavo v levem delu okna Nastavljanje velikosti besedila po meri (DPI).

Prilagajanje ločljivosti

Ločljivost zaslona nam pove koliko točk nam prikaže zaslon v vodoravni in navpični smeri. Vsak zaslon ima priporočene nastavitve, ki jih operacijski sistem zazna in uporabi. V primeru, da želimo povečati ali zmanjšati ločljivost izberemo povezavo Prilagajanje ločljivosti v oknu za nastavitve zaslona.

S klikom na jeziček v vrstici zaslon lahko izberemo poljubno ločljivost. Izbira je lahko omejena, če grafična kartica oziroma sam zaslon ne podpira visokih ločljivosti. Smiselno je tudi, da izberemo ločljivost katerih razmerje točk sovpada z razmerjem stranic zaslona. V tem primeru elementi na zaslonu ne bodo popačeni oziroma zaslon bo izkoriščen v celoti. V oknu Prilagajanje ločljivosti lahko tudi spreminjamo usmerjenost. Na voljo imamo privzeto ležeče, pokončno in zrcaljeno.

Umerjanje barv

Kadar nismo zadovoljni z barvami, ki nam jih prikazuje zaslon, kliknemo na povezavo Umerjanje barv v oknu za nastavitev zaslona.

Pojavi se čarovnik za umerjanje barv na zaslonu. S klikom Naprej sledimo navodilom za nastavitve gama, svetlosti, kontrasta in barv.

Prilagajanje besedila ClearType

S pojavom LCD zaslonov je marsikdo bil razočaran nad »čistostjo« zapisa besedila. Besedilo je izgledalo, kot da je zamegljeno. S klikom na povezavo Prilagajanje besedila ClearType se lahko temu pojavu izognemo.

S klikom Naprej izbiramo besedilo, ki ga najbolje vidimo. Izbrana besedila se shranijo in zaslon nam na podlagi teh kriterijev prikaže besedilo.

Osebna orodja