Opravilna vrstica (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Opravilna vrstica (Taskbar)

To je modra vrstica na dnu zaslona, v kateri so slikovni gumbi - opravilni gumbi vseh odprtih programov, oziroma opravkov, ki jih operacijski sistem izvaja. Uporaba opravilne vrstice na dnu zaslona je namenjena posredovanju informacij o dogajanju v računalniku ter odpiranju in zapiranju programov.

Slika:Opravilna vrstica.jpg

Opravilna vrstica ima v skrajni levi meni Start (Windows), v katerem so vse najpomembnejše funkcije programa Windows. Na skrajni desni je področje za obvestila, v katerem je prikazana internetna ura in ostale pomembne funkcije naprav.

Slika: opravilna vrstica 1.jpg

Med njima je prazno področje opravilne vrstice, v katerem so prikazana odprta okna v obliki gumbov. S klikom gumba postavite pripadajoče okno v ospredje. S ponovnim klikom gumba okno ponovno skrijete. S klikom desnega miškinega gumba na opravilno vrstico prikažete dodatne ukaze, npr. ukaz za zapiranje okna. Na sredini opravilne vrstice so prikazane dodatne informacije: v orodni vrstici "Hitri zagon" je na primer omogočen hitri dostop do pomembnih programov. Slika:Opravilna vrstica 2.jpg

Prilagajanje opravilne vrstice

Če želite nadzorovati delovanje opravilne vrstice, z desnim klikom miške odprete kontekstni meni in izberete ukaz lastnosti. Prikaže se pogovorno okno "Lastnosti opravilne vrstice in menija Start". Pod jezičkom "opravilna vrstica" lahko prilagodite videz in delovanje opravilne vrstice ter področja za obvestila:

zakleni opravilno vrstico
opravilno vrstico zaklene na trenutnem mestu, tako da je ni možno premakniti drugam; hkrati zaklene položaj in velikost orodnih vrstic v opravilni vrstici, da jih ni mogoče spremeniti
samodejno skrij opravilno vrstico
skrije jo in če jo želite znova prikazati, pokažite na področje zaslona, kjer je opravilna vrstica
opravilna vrstica naj bo vedno nad drugimi okni
poskrbi, da je vrstica vedno vidna, če tudi izvajate program v maksimalnem oknu
združi podobne gumbe opravilne vrstice
v istem področju opravilne vrstice prikaže gumb za vsako datoteko, ki je odprta v istem programu. Če je v vrstici že toliko gumbov, da se širina posameznega gumba zmanjša pod določeno vrednost, vse gumbe programa strne v en gumb
pokaži hitri gumb
pokaže orodno vrstico "hitri zagon" v opravilni vrstici. Ta omogoča prikaz namizja programa Windows ali zagon programa z enim klikom. V njo lahko dodate gumbe za zagon pogosto uporabljenih programe
pokaži uro
prikaže digitalno uro v opravilni vrstici. Ura prikazuje čas tako, kot ga določa računalnikova interna ura. Če z miškinim kazalcem pokažete na uro, se prikaže datum, če pa jo dvokliknete, pa lahko nastavite čas ali datum.
skrij neaktivne ikone
prepreči, da bi se v področju za obvestila opravilne vrstice prikazale neuporabljene ikone.

Če opravilna vrstica ni zaklenjena, jo lahko spreminjate z uporabo miške. Odklenete jo tako, da izklopite možnost "Zakleni opravilno vrstico" in kliknete "V redu". Sedaj se pojavi v opravilni vrstici žlebičasta črta, ki jo lahko premikate in s tem spreminjate velikost elementa, ali ga ločite od opravilne vrstice ter ga premaknete na namizje.

Po navadi je opravilna vrstica na dnu zaslona in je široka eno vrstico. Če imate v opravilni vrstici premalo prostora, premaknite miškin kazalec do zgornjega roba opravilne vrstice in jo povlecite, da dodate še eno vrstico. Če želite opravilno vrstico premakniti na drugi rob zaslona, postavite miškin kazalec na uro, kliknite in povlecite opravilno vrstico na drugo mesto. Ko ste zadovoljni z videzom opravilne vrstice, jo lahko zaklenete tako, da jo kliknete z desnim miškinim gumbom in v kontekstnem meniju izberete "Zakleni opravilno vrstico".

Poleg orodne vrstice "Hitri zagon" lahko v opravilno vrstico dodate tudi druge orodne vrstice. Z desnim klikom opravilne vrstice prikažete kontekstni meni . V njem izberete ukaz "Orodne vrstice". Prikaže se podmeni s vsemi razpoložljivimi orodnimi vrsticami, ki jih lahko pokažete ali skrijete.

Slika:Orodne vrstice.jpg

PRILAGAJANJE GUMBA START

Ko kliknemo na gumb start, se nam odpre dodatni meni, ki nam omogoča dostop do številnih programov in drugi možnosti za delo v operacijskem sistemu. Widows XP nam ponuja novejšo, za mnoge, privlačnejšo možnost razporeditve programov v meniju. Omogočena je tudi možnost pogleda na obliko menija, kot smo bili vajeni pri starejših različicah.

Ta pogled nastavimo tako, da na opravilno vrstico, kliknemo z desno tipko, izberemo zavihek Meni"start" in izberemo Klasični Meni "Start".

Osebna orodja