Nastavitve namizja (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Do nastavitev [[Namizje (Windows)| namizja] pridemo tako da z desnim miškinim gumbom kliknemo na prazen del namizja. Odpre se nam menu, v katerem izberemo Properties (Lastnosti).


Odpre se okno Display Properties (Zaslon - lastnosti), ki je sestavljeno iz petih zavihkov:

  • Themes (Teme)
  • Desktop (Namizje)
  • Screen Saver (Ohranjevalnik zaslona)
  • Appearance (Videz)
  • Settings (Nastavitve)

Vsebina

Themes (Teme)


Tu lahko nastavimo ozadje, ikone in druge elemente, ki se pojavljajo na namizju. Nekaj tem je že pripravljenih: tako lahko vsi tisti, ki ste navajeni na delovno okolje Windows 98 izberete temo Windows Classic (Windows klasična). Ta vam obliko oken spremeni v obliko, ki vam je znana iz prejšnje različice operacijskega sistema Windows. Tema Windows XP vas spet vrne v novejšo obliko oken.


Slika:namizjeThemes.JPG


Desktop (Namizje)


Na zavihku Desktop (Namizje) si lahko sami določimo ozadje namizja, ki ga izberemo v seznamu v rubriki Background (Ozadje). Lahko si izberemo tudi poljubno barvo. S klikom na gumbu Browse (Prebrskaj) pa lahko poiščemo svojo sliko ali grafiko, ki jo želimo na namizju.

Windowsi XP imajo več kot 30 ozadij namizja. Nekatera so fotografije, druga pa geometrični vzorci. Lahko pa izberemo tudi lastno fotografijo.


Slika:namizjeDesktop.JPG


V spodnjem delu zavihka je gumb Customize Desktop (Prilagajanje namizja). S klikom na tem gumbu lahko določimo elemente namizja: določimo, katere ikone naj se pokažejo na namizju, zamenjamo izgled posameznih ikon oziroma se odločimo za čiščenje namizja s klikom na gumbu Clean Desktop Now (Počisti namizje zdaj).


Slika:namizjeDesktopSettings.JPG


Screen Saver (Ohranjevalnik zaslona)


Zavihek Screen Saver (Ohranjevalnik zaslona) je namenjen nastavitvi ohranjevalnika zaslona. Ohranjevalniki zaslona so statične ali premikajoče se slike, prikazane na zaslonu računalnika, če je ta nekaj časa nedejaven. V rubriki Screen Saver (Ohranjevalnik zaslona) izbiramo tip ohranjevalnika in nastavimo čas, ko se bo ohranjevalnik vklopil.

S klikom na gumb "Power... (Napajanje)" lahko nastavimo čas izklapljanja monitorja, diskov oz. čas prehoda v stanje pripravljenost. Če imamo prenosni računalnik, lahko vse to nastavimo posebej glede na to ali uporabljamo napajanje iz baterije ali iz električnega omrežja.


Slika:namizjeScreenSaver.JPG

Videz (Appearance)


Zavihek Appearance (Videz) je namenjen nastavitvi barvne sheme Windows. Izbiramo lahko med pripravljenimi barvnimi shemami ali pa barve izberemo po svoje. Na tem zavihku lahko določimo tudi velikost pisave (na primer velikost črk pri napisih pod ikonami) in pa izberemo lahko slog programa Windows XP ali pa klasični slog programa Windows.


Slika:namizjeAppearance.JPG


Settings (Nastavitve)


Zavihek Settings (Nastavitve) je namenjen določanju zaslonske ločljiosti in nastavitvam števila barv.

S klikom na gumb "Advanced (Dodatno)" lahko posebej nastavljamo lastnosti, barv, monitorja, grafične kartice in še druge nastavitve, s katerimi optimiramo delovanje grafike na računalniku.


Slika:namizjeSettings.JPG

Osebna orodja