Nastavitve miške

Iz MaFiRaWiki

V Oknih skorajda vsa opravila izvedemo z miško. Pomembno je, da izberemo take nastavitve, da je delo z miško prijetno. Nastavitve prikličemo Start - settings - control panel - mouse.

Tipke miške

Na zavihku Buttons določimo, kako bosta delovali tipki miške. Če smo desničar, pustimo izbrano Right-handed, če pa smo levičar in bi radi tipki miške zamenjali med seboj, kliknemo Left-handed.

V srednjem delu okna izberemo, ali bomo datoteke in mape odpirali tako, da bomo kliknili 1x (klikni izbiro Single-click) ali dvakrat (izbira Double-click).

Z drsnikom v spodnjem delu okna nastavimo hitrost dvakratnih klikov, oziroma čas, v katerem moraš dvakrat zaporedoma klikniti. Če nam dvokliki povzročajo težave in jih imajo Okna za dva posamezna klika, drsnik povlečemo nekoliko na levo. Trenutno nastavitev lahko preiskusiš v polju na desni, tako da dvakrat kliknemo škatlo. Če smo dovolj hitri, iz škatle skoči možic, po naslednjem dvokliku pa se skrije.

Kazalci miške

Na zavihku Pointers izbereš videz kazalcev miške. Namesto privzete bele puščice (izbira None) lahko izberemo črno, sivo ali zlato puščico. Pri višjih ločljivostih in prenosnikih lahko izberemo večje kazalce, ki so opaznejši. Na voljo so še številne sličice, tudi animirane. Če kliknemo puščico na desni strani polja Scheme, lahko iz ponujenega seznama izberemo eno od ponujenih shem. V spodnjem delu okna se pojavijo kazalci miške, ki jih bomo videli med posameznimi opravili. Kazalce lahko tudi zamenjamo in sicer tako, da kliknemo na gumb Browse. Odpre se novo okno s številnimi kazalci. (Najdemo jih v mapi c:\winnt\cursors) Kliknemo enega od njih in si v spodnjem delu okna ogledamo animacijo. Ko najdemo željeni kazalec, ga izberemo in kliknemo na gumb Open. Privzeti kazalec prikličemo nazaj, če kliknemo gumb Use Defult. Na dnu okna lahko vklopimo še izbiro Enable pointer shadow. Če je funkcija izklopljena, miška meče na zaslon rahlo senco.

Gibanje kazalca miške

Osebna orodja