Namizje

Iz MaFiRaWiki

Namizje je območje na zaslonu, ki se prikaže po prijavi v operacijski sistem Windows (v našem primeru Windows 7). Je del grafične lupine, ki poenostavi komuniciranje med uporabnikom in računalnikom. Na namizju se navadno nahajajo bližnjice do map ali programov, ki jih pogosto uporabljamo, privzeto pa je na namizju koš. Na dnu namizja (lahko tudi drugje) je opravilna vrstica.

Namizje Windows 7

Namizje lahko prilagodimo svojim potrebam. Spreminjamo lahko velikost ikon, ozadje namizja, zvoke, barvo in obliko oken, nastavimo ohranjevalnik zaslona ali pa namizje prilagodimo s temo.

Vsebina

Velikost ikon na namizju

Zaradi visoko ločljivih zaslonov se ikone na namizju prilagodijo izbrani ločljivosti. Večja kot je ločljivost, manjše so ikone. V primeru, da so ikone premajhne, jih lahko povečamo na naslednji način: z desnim miškinim gumbom kliknemo na ozadje namizja. Izberemo Pogled in velikost, ki nam ustreza (Velike ikone, Srednje velike ikone, Male ikone).

Prav tako lahko v Pogledu razporedimo ikone. V primeru, da želimo prazno namizje, odkljukamo možnost Prikaži ikone na namizju.

Ozadje namizja

Privzeto je ozadje namizja slika z logom operacijskega sistema Windows 7. Za ozadje lahko izberemo poljubno sliko. Z desnim gumbom kliknemo na ozadje namizja in izberemo Prilagodi. V oknu Prilagoditev lahko spremenimo vizualne učinke in zvoke računalnika.

Na dnu izberemo Ozadje namizja.

Izbiramo lahko med že privzeto nameščenimi slikami, z gumbom Prebrskaj, pa izberemo poljubno sliko, ki jo poiščemo na računalniku. Kadar želimo dinamično ozadje, pa izberemo več slik, ki se izmenjujejo po določenem času.

Sliko namizja lahko spremenimo tudi z desnim klikom na izbrano sliko. V meniju izberemo možnost Nastavi kot ozadje namizja.

Pri širokih zaslonih se lahko slika, ki jo izberemo za ozadje raztegne, saj je drugačnega formata kot zaslon. V tem primeru izberemo opcijo Zapolni, ki sliko obreže tako, da ustreza zaslonu.

Zvoki

Določene programske dogodke spremlja zvok. Privzete nastavitve zvočne sheme spremenimo tako, da v oknu Prilagoditve izberemo Zvoki in nato še zavihek Zvoki. Privzeto je nastavljena zvočna shema Windows. Zamenjamo jo lahko z že obstoječo zvočno shemo, lahko pa ustvarimo svojo zvočno shemo, kateri zvoke dodajamo s pomočjo gumba Prebrskaj. Za predvajanje določenega zvoka je na voljo gumb Preskusi. Na novo ustvarjeno ali spremenjeno zvočno shemo shranimo z ukazom Shrani kot…

Barva oken

V oknu Prilagoditve izberemo Barva okna. Spodnje okno se prikaže v primeru, da imamo izbrano temo Aero.

Za barvo obrob okna, menija Start in opravilne vrstice je na voljo 16 barv. Če nam te ne ustrezajo si pomagamo z mešalnikom barv. Barvi lahko omogočimo prosojnost, z drsnikom pa intenzivnost. Dodatne nastavitve videza se uporabi takrat, kadar naša tema ni Aero.

Ohranjevalnik zaslona

Namen ohranjevalnika zaslona je, da prepreči poškodbe zaslona, kadar je uporabnik neaktiven. Do poškodbe zaslona lahko pride, če je na zaslonu predolgo prikazana ista slika. Zaradi tega so ohranjevalniki zaslona navadno animirani. Pri novejših zaslonih teh težav ni. Zato pa lahko v ekološkem duhu spremenimo nastavitve porabe tako, da se zaslon ob neaktivnosti uporabnika samodejno izklopi.

V oknu Prilagoditve izberemo Ohranjevalnik zaslona.

Ohranjevalnik zaslona izberemo iz nabora že nameščenih ohranjevalnikov. Pri določenih so možne tudi nastavitve, ki jih prilagodimo svojim potrebam. V okencu Počakaj določimo koliko časa je lahko uporabnik neaktiven, preden se zažene ohranjevalnik zaslona. Če želimo, da se ob vrnitvi prikaže prijavni zaslon, obkljukamo možnost Ob vrnitvi prikaži prijavni zaslon.

Kadar želimo varčevati z energijo, kliknemo na povezavo Spremeni nastavitve porabe.

Pri načrtu Usklajeno(priporočeno) sledimo povezavi Spreminjanje nastavitev načrta. Pojavi se okno za urejanje nastavitev načrta.

Določimo koliko minut naj preteče preden se zaslon izklopi oziroma računalnik preklopi v stanje spanja. Za podrobnejše nastavitve sledimo povezavi Spremeni dodatne nastavitve porabe energije.

Teme namizja

Tema vsebuje sliko ali več slik za ozadje, barvo oken, zvočno shemo in ohranjevalnik zaslona. Operacijski sistem Windows 7 ponuja teme Aero, osnovne teme ter visokokontrastne teme.

Teme Aero vsebujejo vizualne učinke, kot so prosojnost oken, animirano odpiranje oken in preklapljanje med delujočimi programi. Teme Aero zato niso primerne za manj zmogljive računalnike. V tem primeru navadno izberemo osnovno ali visokokontrastno temo.

Pri spreminjanju določene teme se v razdelku Moje teme izriše spremenjena tema, ki jo shranimo klikom na povezavo Shrani temo. Seveda pa lahko več pripravljenih tem poiščemo na spletu s klikom na povezavo Poiščite več tem v spletu.

Osebna orodja