Zaslon iz tekočih kristalov

Iz MaFiRaWiki

(Preusmerjeno iz LCD Monitor)
Opis slike


Zaslon iz tekočih kristalov (angl. Liquid Crystal Display – LCD) krajše imenujemo tudi LCD zaslon. Vsako točko na LCD zaslonu tvori majhna celica, ki jo sestavlja tanek sloj tekočih kristalov. Kristali imajo agregatno stanje med tekočim in trdnim. Ko je prisotna električna napetost se molekule zravnajo. S preklapljanjem toka se pike prižigajo in ugašajo in tako se oblikuje slika. Vsaka pika pri barvnem zaslonu je sestavljena iz treh pik v rdeči, zeleni in modri barvi.


LCD monitor ne seva svetlobe, ampak samo odbija vpadno svetlobo. Vidljivost je odvisna od kota gledanja. Večina jih ima vgrajeno osvetlitev ozadja, kar omogoča delo tudi v temnejših prostorih. Debelina takšnega zaslona je le nekaj centimetrov in je dosti lažji kot zaslon s katodno cevjo. Slika je bolj kontrastna in ostra. Ločljivost pri monitorjih je prikazana v točkah (ang. pixel). Če je ločljivost 1024 x 768 to pomeni, da 786.432 točk kreira sliko na vašem zaslonu. Več točk kot je, kvalitetnejši in bolj podrobnejši je prikaz slike na zaslonu. Kupimo lahko 15, 17, 19 ali 21 palčne monitorje. Velikost v palcih pove, koliko meri diagonala zaslona.


LCD monitor za delovanje potrebuje približno polovico manj energije kot katodni monitor (angl. Cathode Ray Tube - CRT), poleg tega pa oddaja tudi manj elektromagnetnega sevanja.


Slabosti LCD monitorjev: mrtve točke, kot gledanja, nefleksibilnost glede ločljivosti.


Vir

Osebna orodja