Namizje KDE (Linux)

Iz MaFiRaWiki

(Preusmerjeno iz KDE namizje (Linux))

KDE (K Desktop Environment ali namizno okolje "K") je zmogljivo namizje za računalnike z operacijskim sistemom Linux. Namizje KDE se v marsičem zgleduje po okolju MS Windows.

KDE je ustvaril Matthias Ettrich leta 1996, saj ga je motilo veliko stvari pri Unix namizjih tistega časa. Predlagal ni le seta aplikacij, ampak kar namizno okolje, od katerega bi lahko uporabniki pričakovali lep izgled in lahko delo.

Kot večina drugih odprtokodnih projektov tudi razvijalci KDE razvijajo prostovoljno. Projekt sponzorira organizacija SuSE (Linux) distribucija, ki je last podjetja Novel.inc. Zaradi velikosti projekta imajo razvijalci različne naloge (npr. pisanje kode, prevodi, grafika). KDE je postal zelo priljubljen in zato najdemo uporabnike na vseh koncih sveta, glavni strežniki pa se nahajajo na Univerzi Tübingen in Kaiserslautern v Nemčiji. Za strežnike skrbi nemška neprofitna organizacija (KDE e.V.), ki je registrirala tudi svoj zaščitni znak »KDE«. KDE konference pogosto organizirajo v Nemčiji.

KDE želi narediti programe lahke za uporabo. Želijo izdelati lepši in hitrejši uporabniški vmesnik za vsesplošno uporabo - od šolarja do zahtevnega uporabnika. KDE-jev vmesnik uporablja kristalen slog, pohvali se lahko s slikami na namizju v formatu SVG, ki je eden najbolj razširjenih formatov za vektorsko grafiko, z veliko možnostmi za nastavljanje in številnimi prevodi, za katere skrbi projekt KDE i18n. V novejših verzijah KDE-ja so zelo poenostavili nastavljanje, ki je bilo prej zahtevnejše (npr. dodajanje novih tiskalnikov, nastavljanje omrežja WiFi inštalacija novih tem itd.).

Vsebina

Zagon namizja

Ob zagonu namizja KDE se nam na zaslonu izrišejo:

  • Pult
  • Ikone z imeni programov, imenikov in datotek.
  • Okna odprtih programov.
  • Podlaga.

Slika:Namizje.jpg

Miška

Z miško lahko izvedemo podobne operacije kot v MS Windows.

  • klik
  • desni klik
  • srednji klik
  • povleci in spusti
  • dvojni klik

Pult

Pult je podolgovat pravokotnik na dnu zaslona, v katerem so ikone pogosto rabljenih orodij, uporabnih programov ali menijev. Menujske ikone spoznamo po malem črnem trikotniku v desnem zgornjem kotu.

Ob levem robu je ikona zagonskega menija, ki je označena z veliko črko K. Uporabljamo jo podobno kot Start v MS Windows. Ob ikoni K je še nekaj ikon, s katerimi zaženemo nekaj pogosto rabljenih programov.

Zaslon imenujemo namizje in namizje KDE omogoča uporabo več navideznih namizij- zaslonov, ki se vedejo kot samostojna namizja. Gumbi 1, 2, 3 in 4 določajo štiri različna namizja. Trenutno dejavno namizje je prikazano poudarjeno.

Opravilna vrstica je desno od navideznih namizij. V njej so prikazana dejavna opravila. Le eno okno naenkrat je lahko dejavno, prikazano je osenčeno.

Na desni strani je prikazan trenutni čas.

Nastavitve pulta dobimo tako, da kliknemo neizkoriščeni del pulta z desno tipko miške ali kliknemo trikotnik poljubnega vstavka in izberemo Menu pulta. Lahko mu spreminjamo velikost, dodajamo bližnjice, dodamo nov vstavek ...

Okna in opravilna vrstica

Okno je izraz za del zaslona, prek katerega poteka sporazumevanje med nami in programom. Brž ko odpremo okno, se v opravilni vrstici pokaže njegova ikona. Iz okna v okno lahko preklapljamo tako, da ga kliknemo ali pa kliknemo njegovo ikono v opravilni vrstici.

Podlaga in ikone

Podlaga je del zaslona, ki ni ne okno in ne pult. Desni klik podlage prikliče posamezni meni s številnimi funkcijami pulta. Tu se lahko tudi odjavimo iz sistema, zaklenemo zaslon, prikličemo pomoč ali izvedemo nekatere druge funkcije, povezane z ureditvijo oken ali ikon.


Glej tudi

Osebna orodja