Joseph Kruskal

Iz MaFiRaWiki

Joseph Bernard Kruskal, mlajši, rojen leta 1928 je ameriški matematik, statistik in psihometrik. Bil je študent na univerzi v Chikagu, strokovni doktorat pa je opravil leta 1954 na univerzi Princeton. Kurskal se je ukvarjal z multidimenzionalnimi meritvami.

Kruskal je član ameriške statistične zveze (American Statistical Association), ustanovni predsednik psihometričnega združenja (Psychometric Society), in ustanovni predsednik združenja za klasifikacijo Severne Amerike (Classification Society of North America). Ogromno se zavzema tudi za civilne pravice.

V statistiki je Kruskal pomemben predvsem na področju multidimenzionalnih meritev, v računalniški znanosti pa je znan predvsem po kruskalovem algoritmu, kateri računa (išče) najmanjše/najcenejše vpeta drevesa v omrežju.

Josepha Kruskala ne smemo zamenjevati z bratoma Martinom Davidom Kruskal (1925-2006), ki je sodeloval pri iznajdbi surrealnih števil ter Williamom Kruskalom (1919–2005), ki je razvil Kruskal-Wallisovo različico statistične analize variance.

Osebna orodja