Heker

Iz MaFiRaWiki

Heker (slovensko: sekač) je oseba, ki ustvarja in oblikuje računalniške programe in računalniško strojno opremo, vključno s programiranjem, administracijo in varnostjo. V računalniškem programiranju je heker programer, ki razbija ali raziskuje določen cilj z dodajanjem določenih sprememb z namenom raziskati ali povečati obstoječo kodo. Glavni motiv je izziv intelektualnega značaja.

V računalniški varnosti, je heker oseba, ki ji uspe izrabiti določen sistem ali zavzeti nedovoljen dostop s svojimi sposobnostmi in taktikami. Nato pošlje elektronsko sporočilo nadzorniku sistema in mu opiše postopek njegovega nelegalnega vdora v sistem in tudi na kakšen način bi lahko sistem bolje zaščitili. Nekateri hekerji vdirajo v sisteme po naročilu.

V digitalni kulturi je človek, ki je imenovan "Heker", mišljen človek, ki zna določene stvari prepričati, da tako delujejo kot on hoče.

Nasprotno od hekerja je cracker (slovensko: vdiralec) oseba, ki uporablja svoje znanje računalništva v nelegalne namene, kot so kraja podatkov, vdori v računalniške sisteme in podobno.


Glej tudi

Osebna orodja