Gumb Start in zagon programov

Iz MaFiRaWiki

Gumb »Start« je element uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Windows novejših generacij. V operacijskem sistemu Windows 7 (v nadaljevanju Windows 7), sam gumb vizualno ni več sestavljen iz logotipa in besede »Start« (kot v predhodnih različicah operacijskega sistema Windows), ampak je samo še Windows logotip v okroglem gumbu, kot je vidno na sliki spodaj.

Slika:Start meni 01.png

Klik na Gumb »Start«, pritisk tipke »Start« na tipkovnici ali pritisk kombinacije tipk Ctrl in Esc, odpre meni »Start«. Ta predstavlja osrednje mesto za zagon programov in opravil operacijskega sistema Windows. Meni »Start« ni resnično osnovna funkcija operacijskega sistema Windows, saj se do vseh programov in datotek lahko dostopa tudi s programom Raziskovalec, je pa zelo uporaben, saj nam omogoča veliko hitrejše in enostavnejše odpiranje programov. Vse programe tako zbere na enem mestu, kar s pridom uporabljajo tudi naprednejši uporabniki. Microsoft je z uvedbo menija »Start« uporabnike (predvsem manj izkušene) izoliral od kompleksnosti operacijskega sistema. Microsoft je v privzetih nastavitvah operacijskega sistema Windows 7 omejil dostop do map »Programske datoteke«, »Windows« in »Documents and settings«, ker želijo, da uporabniki dostopajo do programov in opravil preko menija »Start«.

Vsebina

Uporaba menija »Start«


Funkcije menija »Start«

 • Zagon programov
 • Odpiranje pogosto uporabljenih map
 • Iskanje datotek, map in programov
 • Spreminjanje nastavitev računalnika
 • Iskanje pomoči za operacijski sistem Windows
 • Izklop računalnika
 • Odjavljanje iz sistema Windows ali preklapljanje v drug uporabniški račun


Zgradba menija »Start«

Slika:Start meni 02.png


Levo podokno

Na levi strani v velikem podoknu je prikazan kratek seznam programov v računalniku. Seznam prikazuje najpogosteje uporabljene programe, za hiter dostop. Spremeni ga lahko tudi proizvajalec računalnika, zato je lahko ta po izgledu in vsebinsko zelo različen. Klik na polje "Vsi programi" prikaže popoln seznam programov.


Iskalno polje

Na dnu levega podokna je zelo priročno polje za iskanje. Omogoča iskanje programov in datotek v računalniku.

Slika:Start meni 03.png


Vanj se vnašajo ključne besede, rezultati pa se izpisujejo sproti nad okencem za vnos, in sicer po kategorijah: Programi, Nadzorna plošča, Dokumenti, Datoteke ipd. Iskalno polje po vnesenih ključnih besedah preišče vse programe in vse mape v osebni mapi (»Dokumenti«, »Slike«, »Glasba«, »Namizje« in druga pogosto uporabljena mesta). Preišče tudi e-poštna sporočila, shranjena neposredna sporočila, sestanke in stike. Preišče tudi priljubljene internetne povezave in zgodovino obiskanih spletnih mest. Če katerakoli od teh spletnih strani vsebuje iskalni pojem, se pojavi pod kategorijo »Datoteke«. Za pregled celotnega računalnika kliknemo »Več rezultatov« na dnu seznama. Program, datoteka ali mapa bo prikazana kot rezultat iskanja v primeru, ko katerakoli beseda v naslovu ustreza izrazu za iskanje ali se začne z njim, v primeru da se besedilo v vsebini datoteke – na primer besedilo v dokumentu za urejanje besedil – ujema ali začne z izrazom za iskanje ter v primeru, da se katera koli beseda v lastnostih datoteke, kot je avtor, ujema ali začne z izrazom za iskanje.

Desno podokno

Desno podokno prikazuje nekaj pogosto uporabljenih map, datotek, nastavitev in funkcij. Elementi desnega podokna so lahko:

 • Osebna mapa. Odpre osebno mapo, poimenovano po osebi, ki je trenutno prijavljena v sistem Windows. V tej mapi so uporabnikove datoteke, vključno z mapami »Moji dokumenti«, »Moja glasba«, »Moje slike« in »Moji videi«.
 • Dokumenti. Odpre knjižnico »Dokumenti«, kjer lahko dostopamo do besedilnih datotek, razpredelnic, predstavitev in drugih vrst dokumentov.
 • Slike. Odpre knjižnico »Slike«, kjer lahko dostopamo do digitalnih slik in grafičnih datotek.
 • Glasba. Odpre knjižnico »Glasba«, kjer lahko dostopamo do glasbe in drugih zvočnih datotek.
 • Igre. Odpre mapo »Igre«, kjer lahko dostopamo do vseh iger v računalniku.
 • Računalnik. Odpre okno, od koder lahko dostopamo do pogonov, fotoaparatov, tiskalnikov, optičnih bralnikov in druge strojne opreme, ki je priključena na računalnik.
 • Nadzorna plošča. Odpre nadzorno ploščo, kjer lahko prilagodimo videz in delovanje računalnika, nameščamo ali odstranjujemo programe, nastavljamo omrežne povezave in upravljamo uporabniške račune.
 • Naprave in tiskalniki. Odpre okno, v katerem si lahko ogledamo podatke o tiskalnikih miški in drugih napravah, ki so priključene na računalnik.
 • Privzeti programi. Odpre okno, kjer lahko izberemo, s katerim programom želimo odpirati določene tipe datotek in s kateim programom želimo opravljati določene osnovne funkcije (npr. brskanje po spletu).
 • Pomoč in podpora. Odpre Windows pomoč in podporo, kjer lahko najdemo pomoč pri uporabi sistema Windows in računalnika.
 • Zaustavitev sistema (privzeta nastavitev). Klik na gumb za zaustavitev sistema zaustavi računalnik. Klik na puščico ob gumbu za zaustavitev sistema prikaže meni z dodatnimi možnosti. Lahko preklapljamo med računi, se odjavimo, ponovno zaženemo Windows ali zaustavimo računalnik ali pa računalnik preklopimo v stanje mirovanja.


Prilagajanje menija »Start«

Meni »Start« je vsebinsko prilagodljiv. Izbiramo, kateri elementi so prikazani v meniju in dodajamo lastne bližnjice za hitrejši dostop do najpogosteje uporabljenih programov. Določene elemente lahko skrijemo ali pokažemo tudi v desnem podoknu.


Slika:Start meni 04.png

Ikono lahko pripnemo v meni »Start« tako, da z desno tipko miške kliknemo ikono programa, ki jo želimo pripeti v meni »Start«, nato kliknemo »Pripni v meni »Start««. V meni »Start« ikono pripnemo tudi tako, da jo enostavno primemo in jo povlečemo na gumb »Start«. Ikono odpnemo iz menija tako, da na ikono v meniju »Start« kliknemo z desno tipko miške in izberemo »Odstrani iz tega seznama«. Položaj ikone v meniju »Start« spremenimo tako, da jo enostavno primemo in prenesemo na želeno mesto. Odstranitev iz menija »Start« ne pomeni odstranitve iz računalnika.


Gumb »Start« lahko premaknemo edino skupaj z opravilno vrstico in sicer tako, da opravilno vrstico na praznem kliknemo in jo povlečemo na vrh ekrana, levi ali desni rob. Pogoj za to je, da opravilna vrstica ni zaklenjena. Odklenemo jo tako, da jo na praznem mestu v vrstici desno kliknemo in odkljukamo »Zakleni opravilno vrstico«. Na isti način se opravilno vrstico tudi zaklene.


Število prikazanih bližnjic do programov v meniju »Start« spremenimo tako, da z desnim gumbom miške kliknemo ikono »Start« in izberemo »Lastnosti«. Odpremo zavihek »Meni »Start«« in kliknemo gumb »Po meri…«. Na spisku izberemo, katere bližnjice želimo imeti in določimo, na kakšen način so prikazane (kot bližnjica ali kot meni). Bližnjice, katerih ne uporabljamo ali ne želimo imeti na tem spisku, odstranimo tako, da izberemo »Ne prikaži tega elementa«.


V meniju »Start« lahko izbiramo med možnostjo shranjevanja nedavno uporabljenih programov. To storimo tako, da z desnim gumbom miške kliknemo ikono »Start« in izberemo »Lastnosti«. Nedavno odprte programe počistimo tako, da odkljukamo polje »Shranjuj in prikaži nedavno odprte programe v meniju »Start««. Nedavno odprte datoteke počistimo tako, da odkljukamo polje »Shranjuj in prikaži nedavno odprte elemente v meniju »Start« in opravilni vrstici«. Nato kliknemo »V redu«. Velikost menija »Start« prilagodimo tako, da z desnim gumbom miške kliknemo ikono »Start« in izberemo »Lastnosti«. Odpremo zavihek »Meni »Start«« in kliknemo gumb »Po meri…«. Na dnu okna lahko spreminjamo število nedavnih programov v meniju »Start« in število najnovejših elementov za prikaz na skočnih seznamih. S klikanjem puščic ob številki ti vrednosti ustrezno večate ali manjšate.

Iskanje programov in datotek v Windows 7 je zelo hitro in enostavno. Iskalni niz vnesemo v iskalno polje, ki se nahaja na levi strani na dnu menija »Start«. Windows išče rezultate sproti, ko jih vpisujemo.

Odpiranje programov

Windows 7 omogoča več načinov za odpiranje programov:


Z uporabo levega in desnega podokna menija »Start«

To je najpogostejši način za odpiranje programov, nameščenih v Windows 7. Program se odpre s klikom na njegovo ikono oz. opis. Program se odpre, meni »Start« pa zapre. Če želeni program ni viden, s klikom na »Vsi programi« odpremo celoten seznam programov, nameščenih v računalniku. Programi so razvrščeni po abecedi, sledi jim seznam map. V mapah je več programov iz določene skupine, skupaj. Klik na mapo »Pripomočki« prikaže seznam programov, ki so shranjeni v tej mapi. Za zagon programa je potrebno klikniti na posamezen program. Če želite odpreti program, ga kliknite. Prikaz vseh programov se zapre s klikom na »Nazaj« v spodnjem delu seznama. Opis posameznega programa prikažemo tako, da z miškinim kazalcem pokažemo na ime programa na seznamu. Prikaže se polje z opisom, če program ta opis seveda ima. Primer: pokažemo na »Računalo« in prikaže se to sporočilo: »Izvaja osnovna aritmetična opravila z računalom na zaslonu«. Isto funkcionalnost imajo tudi elementi v desnem podoknu menija »Start«.


Z uporabo polja za iskanje v meniju »Start«

V polje vpišemo iskalni niz (ključne besede). Iskalnik najdene programe izpiše v svoji kategoriji na vrhu rezultatov. Najden program s klikom odpremo in hkrati zapremo meni »Start«.


Z uporabo opravilne vrstice

Poljubni program lahko pripnemo v opravilno vrstico. V opravilni vrstici se bo pokazala njegova ikona, program pa enostavno odpremo z enojnim klikom na ikono.


Z uporabo bližnjic na namizju

Za poljubni program lahko naredimo bližnjico na namizju. Na namizju se bo pokazala njegova ikona in ime, program pa enostavno odpremo z dvojnim klikom na ikono.


Z uporabo bližnjic na tipkovnici

Za odpiranje programa lahko ustvarimo bližnjico na tipkovnici. Pogoj za to je ustvarjena bližnjica do programa. Večina pogosto uporabljenih programov si ustvari bližnjice na namizju. Če teh ni, potem bližnjico ustvarimo tako, da odpremo mapo, v kateri je nameščen program, jo kliknemo z desno tipko miške in nato kliknemo »Ustvari bližnjico« ali »Pošlji« in nato »Namizje (Ustvari bližnjico)«. Bližnjico nato kliknemo z desno tipko miške in nato kliknemo »Lastnosti«. V pogovornem oknu Lastnosti bližnjice kliknemo jeziček Bližnjica. Kliknemo v polje »Bližnjične tipke« in pritisnemo želeno kombinacijo tipk, ki se sproti izpisuje v polju (npr. Ctrl + Shift + Z). Bližnjice na tipkovnici se uporabljajo tudi za hiter dostop do določenih funkcij v programih. Lahko se zgodi, da program uporablja isto bližnjico, kot je bližnjica, ki smo jo ustvarili za odpiranje programa. Med uporabo tega programa ta bližnjica zato morda ne bo delovala.


Z uporabo programa »Raziskovalec«

Program raziskovalec zaženemo, poiščemo mapo, kjer je določen program nameščen (navadno v mapi »C:\Programske datoteke«), v mapi poiščemo zagonsko datoteko programa in jo dvokliknemo. Ta način z Windows 7 ni priporočljiv, ker je na voljo veliko boljših načinov za odpiranje programov.

Osebna orodja