Elektronska pošta

Iz MaFiRaWiki

Elektronska pošta deluje podobno kot običajna pošta, le da vlogo poštnih delavcev in centrov prevzamejo računalniki in za to ustrezni programi.

Sporočilo, ki ga želimo poslati, moramo najprej sestaviti v ustreznem programu, ki ga nato pošlje poštnemu strežniku. Strežnik pogleda na koga je sporočilo naslovljeno in ga pošlje naprej naslednjemu strežniku, ki sporočilo po potrebi spet pošlje naprej, in tako vse dokler sporočilo ne pride do končnega poštnega strežnika, tistega, ki je naveden v naslovu. Ta sporočilo shrani v predal naslovnika. Uporabnik z ustreznim programom pogleda svoj poštni predal in prebere sporočilo.

Uporaba elektronske pošte ima pred klasično pošto veliko prednosti. Ena glavnih prednosti je hitrost. Največja pomanjkljivost pa je ta, da ima večina ljudi svoj naslov, kamor pride klasična pošta, elektronski naslov pa ima občutno manj ljudi.

Elektronski naslov za elektronsko pošto in komuniciranje v omrežju je sestavljen iz posebne kombinacije uporabnikovega imena in računalniškega sistema, preko katerega smo vstopili v Internet. Elektronski naslovi se razlikujejo od omrežja do omrežja.

Elektronski naslov izgleda ponavadi takole: Ime.Priimek@domena.si, domen je lahko več, dve do pet, med seboj so ločene s piko. Domena najvišjega nivoja je skrajno desno.

Sporočilo e-pošte je v mnogočemu podobno navadnemu, papirnatemu listu z znamko. Sestavljeno je iz:

  • naslova prejemnika
  • predmeta sporočila (kratkega opisa vsebine)
  • samega besedila sporočila
  • morda še priključene datoteke

Da bi e-sporočilo prispelo do naslovnika, morate v program vnesti natančen e-poštni naslov, ki je običajno v obliki:

ime.priimek@ponudnik.si

na primer

janez.novak@ponudnik.si

Znak @ (v žargonu afna) je obvezno ločilo, ki pomeni »pri« (angleško (at)). Primer je janez.novak pri ponudnik.si. Ime internetskega kraja je ime strežnika, ki za uporabnika posreduje in tudi hrani e-pošto, denimo siol.net.

Predmet sporočila je kratek povzetek vsebine, ki prejemniku hitro pove, kaj je namen sporočila. Skupaj za besedilom e-pošte lahko pošljete tudi datoteko, ki je e-pismu priključena.

Osebna orodja