Distribucije Linuxa

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Linux se najpreprosteje namesti v obliki paketov, ki pridejo povezani v distribucijo. Namen vsake distrubucije je pripraviti enovito celoto, ki ustreza določenim potrebam uporabnikov. Z vse večjo razširjenostjo sistema Linux se povečuje tudi število distribucij. Najbolj znane distribucije Linuxa:

Vsebina

SUSE

Slika:suse.jpg
SUSE je ena med najbolj dodelanimi in popularnimi distribucijami. Avtorji so nemški SUSE, ki pa ga je pred nekaj leti kupil Novell. SUSE ima največji nabor podprte strojne opreme med vsemi distribucijami. YaST je vmesnik za namestitev in nastavitve, ki je zelo preprost za uporabo, hkrati pa je tudi zmogljiv in stabilen.
Zadnja verzija je SUSE 10.1.

Domača stran: http://www.novell.com/linux/

Mandriva

Slika:Mandriva_logo.png
Mandriva je nastala po združitvi francoskega Mandrake in brazilske Conectiva. Zelo je razširjena med domačimi uporabniki, saj ima vključene programe tako za delo, kot tudi za zabavo.
Trenutna verzija je Mandriva 2007

Domača stran: http://www.mandriva.com/

Slo-tech linux

Slika:slo-tech_linux.jpg
Je domača živa (live) verzija, ki so jo izdelali fantje iz portala slo-tech. Od zadnje izdaje je minilo že dve leti. Gre za preprosto distribucijo, ki pa se pokaže kot zelo uporabna, ko imamo težave z windowsi. Preprosto zaženemo Slo-tech linux ter prenesemo podatke na mrežni ali zunanji disk, lahko pa jih zapečemo na CD/DVD.

Domača stran: http://www.slo-tech.com/

Debian

Slika:debianLogo.png
Distribucija Debian je zasnovana kot prost operacijski sistem, ki ga sestavljajo paketi, ki zadoščajo pravilom prostega programiranja. Debian distribucija je bila prvič najavljena 16. avgusta 1993. Napisal jo je Ian Murdock, takrat še študent. Čeprav gre za amaterski projekt, velja za eno izmed najbolj stabilnih distribucij Linuxa. Zaradi bogatega nabora paketov in preprostosti njihovega sprotnega nameščanja, prav tako pa tudi zaradi ažurne dostopnosti popravljenih paketov, se marsikdo odloči za Debian, saj mu zagotavlja obvladljiv, varen in zanesliv sistem, vendar zahteva dobro poznavanje operacijskega sistema Linux od namestitve naprej.

Domača stran: http://www.debian.org

Red Hat

Slika:redHat.jpg
Podjetje Red Hat obstaja od leta 1993 in izdaja več različic svoje distribucije. Distribucija Red Hat velja za najbolj razširjeno distribucijo, ki jo bogatijo nezahtevni znakovni in prijazni grafični namestitveni program ter preprosta integrirana orodja za vzdrževanje sistema.

Domača stran: http://www.redhat.com

Fedora

Slika:fedora.png
Podjetje Red Hat je leta 2003 podprlo projekt Fedora v okviru katerega je nastala distribucija z enakim imenom. Gre za prosto odprto distribucijo, namenjeno osebnim uporabnikom, ki je v mnogočem podobna distribuciji Red Hat.

Domača stran: http://fedora.redhat.com

Pingo

Slika:pingo.png
Distribucija Pingo je nastala leta 1998 kot ljubiteljski projekt z namenom poslovenjenja distribucije Red Hat. Temelji na distribuciji Red Hat, ki so ji poslovenili namestitveni program, orodja za upravljanje sistema ter namizje. Veliko orodij je že privzeto nastavljenih za slovenski jezik in pisave. Vendar distribucija zaradi postopka lokalizacije zaostaja pri izdaji novejših paketov.

Domača stran: http://www.pingo.org

Knoppix

Slika:knoppix-logo.png
Knoppix je projekt LinuxTaga, največjega evropskega sejma in konference o Linuxu. Od preostalih distribucij se razlikuje po tem, da se ga ne namesti na disk, ampak se ga kot ploščo vstavi v CD ROM in po zagonu sistema se pojavi grafično namizje z Linuxom. Ker ga ni potrebno nameščati, je primeren kot predstavitveni ali izobraževalni sistem, vendar je zaradi tega počasen.

Domača stran: http://www.knopper.net/knoppix

Ubuntu

Slika:ubuntu.jpg
Ubuntu je prosto dostopna distribucija Linuxa, ki temelji na distribuciji Debian GNU/Linux. Sponzorira jo družba Canonical Ltd, ki je v lasti Marka Shuttlewortha. Ime distribucije izvira iz južnoafriškega koncepta ubuntu, kar pomeni: “Človečnost za druge.” Od Debiana se razlikuje v tem, da nova različica izide vsakih 6 mesecev, podpora pa je na voljo vsaj še 18 mesecev po izidu. Cilj Ubuntuja je, da s pomočjo prostega programja, ponudi uporabniku stabilen in sodoben operacijski sistem. Namenjen je tako namizni rabi, kot strežnikom. Ubuntu je prvič izšel 20. oktobra 2004 (Ubuntu 4.10). Cilj ustvarjalcev je bil ponuditi sistem temelječ na Debianu, ki bi izhajal vsakih šest mesecev oz. približno mesec dni za novo različico namizja GNOME. Za razliko od nekaterih drugih na Debianu temelječih distribucij, je Ubuntu, tako kot Debian, ostal zvest načelu, da uporablja prosto programje kjerkoli je to možno. Kubuntu in Xubuntu sta uradna podprojekta projekta Ubuntu; prvi namesto namizja GNOME uporablja KDE, drugi pa XFCE. Edubuntu je tudi uradni podprojekt, ki je zasnovan za šolsko okolje in naj bi bil primeren tudi za otroke, da bi ga uporabljali doma.

Domača stran: http://www.ubuntu.com

Gentoo

Slika:gentoo.jpg
Gentoo je nekoliko zahtevnejša nebinarna distribucija Linuxa. Odlikuje jo odlična uporabniška skupnost, visoka stopnja prilagodljivosti, veliko možnosti nastavljanja in optimizacija. S pomočjo sistema Portage, ki je hkrati tudi srce te distribucije, je upravljanje s “paketi” zelo preprosto. Portage omogoča nameščanje ostalih programov, posodabljanje sistema in na splošno skrb za dobro kondicijo sistema.


Domača stran: http://www.gentoo.org/

PCLinuxOS

Slika:PCLinuxOS.jpg

PCLinuxOS je distribucija, ki se je razvila iz distribucije Mandrake (danes Mandriva). Zasnovana je kot LiveCD (živa zgoščenka), lahko pa jo tudi namestimo na trdi disk. Če distribucijo uporabljamo v LiveCD načinu, jo lahko uporabljamo skupaj z USB ključem, na katerega lahko shranimo podatke o konfiguraciji ter tudi ostale podatke. Če distribucijo namestimo na trdi disk, lahko uporabnik dodaja, odstranjuje in spreminja pakete preko APT-ja ali Synaptica. Grafično okolje je zasnovano na K.D.E. Distribucija je zasnovana tako, da je prijazna predvsem uporabnikom, ki se prvič srečujejo z Linuxom. Grafično okolje je podobno tistemu na Windows XP. V distribucijo so za razliko od drugih distribucij že v LiveCD vključeni paketi za predvajanje mp3 ter video datotek.

Zadnja distribucija PCLinuxOS, ki je izšla 21.5.2007, se imenuje PCLinuxOS 2007.

Domača stran: http://www.pclinuxos.com/

Osebna orodja