Delphi

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Delphi

Okolje RAD za Microsoftov operacijski sistem Windows. Razvila ga je družba Borland International sredi 90. let prejšnjega stoletja. Temelji na programskem jeziku Pascal z razširitvami za predmetno programiranje. Zaradi bogate knjižnice že pripravljenih predmetov, hitrega prevajanja in učinkovitega izvajanja ter dobre podpore delu z zbirkami podatkov, je eno najbolj priljubljenih orodij za razvoj programov v okolju Windows. Delphi 6 je omogočal tudi razvoj cross-platform aplikacij, v sodelovanju s Kylix razvojnim okoljem (Delphi za Linux). Borland je pozneje z različico Delphi 8 popolnoma zapustil razvoj Linux aplikacij (tudi začasno in Win32 native) in se osredotočil na razvoj aplikacij za Microsoft .Net okolje, kar je izzvalo veliko nezadovoljstvo Delphi razvojnikov. Na srečo, razmere so se popravila z naslednjo različico Delphi 2005, ki je povrnila Win32 native razvoj in izboljšano .Net podporo. Danes Delphi 2007 omogoča programiranje v ObjectPascal-u, C++ in C#, zaradi česar je sodobno in zmogljivo razvojno okolje. Od različice 2007 naprej Delphi razvija firma CodeGear, ki je kupila vse pravice za razvoj in trženje.

VCL

Bistvo Delphi razvojnega okolja je Windows VCL (Visual Component Library), ki vsebuje veliko razredov za hitri razvoj aplikacij (Rapid Application Development-RAD). Različica 6 ,imenovana VCLX oz. CLX, omogoča tudi razvoj Linux aplikacij.

Zanimivosti

- Anders Hejlsberg, glavni arhitekt Turbo Pascala in pozneje Delphi-ja in njegovega VCL-ja je kasneje dobil službo v Microsoft-u, kje je razvil programski jezik C#. Danny Thorpe, tudi eden od avtorjev Delphija, je bil zaposlen pri Google-u, danes pa dela v Microsoft-u.

- Total Commander (včasih znan kot Windows Commander), popularen program za file-managment je napisan v Delphi-ju 2.


Povezave

Osebna orodja