Defragmentacija diska (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Defragmentacija diska je ureditev datotek na disku. Program za defragmentiranje diska uporabimo, če smo veliko pisali in brisali z diska in je zaradi tega prazen prostor razpršen po celem disku med zasedenim prostorom. Z defragmentacijo dosežemo, da so datoteke zapisane v enem kosu, s tem pa ustvarimo največja možna področja prostega prostora na disku.

Ko želimo pospešiti svoj računalnik in poskrbeti, da se programi in datotek odpirajo hitreje, je eden izmed najpreprostejših načinov, da to storimo z uporabo programa za zmanjševanje razdrobljenosti zapisov na disku - Disk Defragmenter. Programi in datoteke, s katerimi delamo, so sočasno v koščkih razmetane po celem disku. Ko tako datoteko odpremo, mora Windows na disku poiskati vse delčke in sestaviti datoteko, zato odpiranje traja dalj časa. Program za odpravljanje razdrobljenosti zapisov pa shrani datoteke v enem kosu, drugo ob drugi.


Dostopi do programa za defragmentacijo:

  • Prvi način: Start, All Programs, Accessories, System Tools, Disk Defragmenter.
  • Drugi način dostopa do programa za defregmentacijo je preko MMC (desna tipka na moj računalnik/upravljaj, jer izbereš možnost program za defrgmentiranje diska).
  • Tretji način je da odpremo Moj računalnik, kliknemo z desno tipko na disk, ki ga želimo defregmentirat/Lastnosti/Orodja/Defrgamantiraj.
Osebna orodja