Datoteke in mape v Windows 7

Iz MaFiRaWiki

Datoteka


Datoteka je element, v katerem so podatki – na primer besedilo, slike ali glasba. Ko je datoteka odprta, je zelo podobna besedilnim dokumentom ali slikam, ki jih lahko najdete na mizi ali v omari za arhiviranje dokumentacije. V računalniku so datoteke predstavljene z ikonami, kar vam omogoči, da že s pogledom na ikono prepoznate vrsto datoteke.

To so nekatere pogoste ikone datotek (Windows 7):


slikaSlika:slikadatoteketestovna.jpg besedilni dokument


Mapa in podmapa


Mapa je vsebnik, v katerega lahko shranite datoteke. Če bi na mizi imeli na tisoče papirnatih datotek, bi bilo določeno datoteko skoraj nemogoče najti, kadar bi jo potrebovali. Zato papirnate spise pogosto shranjujemo v mape in omare za arhiviranje dokumentacije. Mape v računalniku opravljajo enako nalogoPrav tako so v mapah lahko shranjene druge mape. Mapa znotraj mape se običajno imenuje podmapa. Ustvarite lahko poljubno število podmap, v vsaki pa je lahko poljubno število datotek in dodatnih podmap.Vsak uporabnik ima na trdem disku računalnika mape in datoteke, ki pripadajo samo njemu. Kadar je uporabnikov več, vsakemu izmed njih pripadajo svoje uporabnikove mape in datoteke. Prikažemo jih tako, da kliknemo na gumb Start, nato pa na gumb z imenom trenutno prijavljenega uporabnika.
Odpiranje obstoječe datoteke


Če želite odpreti datoteko, jo dvokliknite. Datoteka se običajno odpre v programu, v katerem ste jo ustvarili ali urejali. Besedilna datoteka se na primer odpre v vašem urejevalniku besedil. Vendar pa ni vedno tako. Če na primer dvokliknete slikovno datoteko, se običajno odpre v pregledovalniku slik. Če želite spremeniti sliko, morate uporabiti drug program. Z desno tipko miške kliknite datoteko, nato kliknite možnost Za odpiranje uporabi in ime programa, ki ga želite uporabiti.

Osebna orodja