Datotečni sistem

Iz MaFiRaWiki

Datotečni sistem je struktura, ki določa kako so na disku zapisane datoteke. Operacijski sistem, ki upravlja z datotečnim sistemom, razbremeni uporabnika razmišljanja, kako se logična struktura datotek prepiše v fizično strukturo.

Datotečni sistem Windows

MS-DOS in prve različice Windows so uporabljale datotečni sistem FAT, ki je nastal leta 1981. Ta ima nekatere slabosti, ki so se posebej opazne pri uporabi zmogljivejših diskov (particija mora biti manjša od 4 GB), imena datodek so omejena na 8+3 črke. Zaradi tega je bil v Windows 98 predstavljena izboljšana različica, FAT32, ki omogoča daljša imena in podporo za več particij. Podpirajo ga praktično vsi obstoječi operacijski sistemi za domače računalnike. Zaradi široke podpore se pogosto uporablja za izmenjavo podatkov na disketah, uporabljen v solid-state spominskih karticah in ostalih podobnih napravah. Največja pomankljivost FAT je fragmentacija (razkosanje), kar upočasni branje podatkov. Oba datotečna sistema ne zagotavlja dovolj visoke stopnje varnosti in hitrosti, zato je bil že v začetku devetdesetih za Windows NT razvit nov datotečni sistem, NTFS.

Windows 2000 in Windows XP podpirajo vse tri datotečne sisteme FAT, FAT32 in NTFS. Zadnji datotečni sistem ni združljiv za starejše verzije Windows in DOS. Za katerega se odločimo je odvisno od naših potreb. Če delamo v omrežnem okolju in želimo, da so podatki na disku dostopni tudi drugim uporabnikom, ki imajo v računalnikih nameščene starejše verzije Windows, ohranimo datotečni sistem FAT32. Če pa bi radi izkoristili vse možnosti, ki jih ponujajo novi datotečni sistemi, stiskanje diska ali šifriranje podatkov na disku, moramo uporabiti NTFS.

Datotečni sistem Linux

Operacijski sistem Linux podpira večino datotečnih sistemov. Podpira FAT, iz NTFS pa zna samo brati. Podatki datotek so shranjene v posebnih seznamih blokov v inodih, imena datotek pa so shranjena v imeniškem bloku. Sistem prostor za ime datoteke uporablja še za poimenovanje drugih stvari, kot so procesi in naprave. Third extended filesystem Ext3 je razširjen sistem Linuxovega predhodnega ext2, kar omogoča dobro kompatibilnost med njima. Od predhodnika se razlikuje po treh stvareh: pisanju dnevnika, mrežnem spreminjanje velikosti datotečnega sistema, Hashed tree ali H-tree indeksiranje map.

Glej tudi

Osebna orodja