Brisanje datotek in map

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Brisanje datotek in map

Kadar datoteke ali mape ne potrebujemo več, jo lahko izbrišemo. Pri tem velja eno opozorilo: datotek in map, ki jih ne poznamo, ne smemo preimenovati ali brisati, saj so lahko sestavni del operacijskega sistema ali druge programske opreme. Če to naredimo, imamo lahko težave ob vnovičnem zagonu ali delovanju operacijskega sistema oz. programov. Datoteko ali mapo lahko izbrišemo na štiri načine.

1. način: s pomočjo ukaza v meniju Organiziraj v Raziskovalcu

Najprej označimo datoteko ali mapo katero želimo izbrisati.Nato v meniju Organiziraj poženemo ukaz Izbriši.Brisanje moramo še enkrat potrditi.


2. način: brisanje s pomočjo tipke Delete na tipkovnici

Ko imamo označene datoteke ali mape, ki jih želimo izbrisati, stisnemo na tipkovnici tipko Delete in potrdimo brisanje.


3. način: s pomočjo desnega klika miške

Tudi tukaj moramo najprej označiti datoteke ali mape, ki jih želimo izbrisati. Nato na označene datoteke ali mape kliknemo z desnim miškinim gumbom. Odpre se nam priročni meni.V njem izberemo ukaz Izbriši.Znova moramo samo še potrditi brisanje, kot v prejšnjem načinu.

4. način: z miško odvlečemo želene datoteke ali mape v Koš

V četrtem načinu datoteke ali mape, ki jih želimo izbrisati, s pomočjo miške premaknemo naravnost v Koš. Seveda jih moramo pred tem označiti, nato pa kliknemo z levim miškinim gumbom na izbrane datoteke ali mape in jih premaknemo nad ikono Koša in spustimo v Koš.Ko izbrišemo datoteko ali mapo s trdega diska, ni takoj izbrisana. Shranjena je v Košu, dokler ga ne izpraznimo. Če želimo datoteko ali mapo trajno izbrisati, ne da bi se prej premaknila v Koš, kliknemo na datoteko ali mapo in pritisnemo tipko Shift+Delete. Če izbrišemo datoteko ali mapo iz omrežne mape ali s pomnilniškega ključka USB, bo namesto, da se premakne v Koš, morda trajno izbrisana. Če datoteke ali mape ne moremo izbrisati, jo morda uporablja program, ki se trenutno izvaja. Če želimo težavo odpraviti, poskusimo zapreti program ali znova zagnati računalnik.

Osebna orodja