Javanski programček

Iz MaFiRaWiki

(Preusmerjeno iz Applet)

S programskim jezikom Java lahko izdelujemo tri tipe programov:

  • konzolne programe,
  • javanske aplikacije, ki so samostojni programi z grafičnim vmesnikom in
  • javanske programčke (applet), s katerimi lahko prek spletnih strani prikazujemo preproste in celo multimedijske podatke, npr. predvajamo zvok ali animacije.

Javanski programčki so objekti razreda java.applet.Applet, ki je shranjen v paketu AWT (Abstract Windows Toolkit), oziroma v novejših programčkih uporabljamo razred JApplet, ki je precej bolj dodelan in omogoča uporabo Swingovih komponent in drugih novejših razredov.

Programčki so podobni okenskim programom, ki jih lahko opremimo z gumbi, polji za vnos podatkov, slikovnimi površinami, meniji in drugimi elementi. Delovanje programčkov je zaradi uporabnikove varnosti precej omejeno, npr. prepovedano je pisanje in branje podatkov iz uporabnikovega računalnika, na katerem se programčki izvajajo, prepovedana je uporaba drugih programskih kod (npr. C-jevih knjižnic).

Javanske programčke poženemo prek spletnih pregledovalnikov oz. programa Appletviewer. Tak javanski programček, ki ga prikažemo v spletnem pregledovalniku, izdelamo podobno kakor konzolni program. V tekstovnem urejevalniku ustvarimo datoteko Imedatoteke.java in vanjo zapišemo program. Program nato prevedemo z ustreznim ukazom.

Osebna orodja